Novosti
VLADA U PONEDJELJAK DAJE SVOJU PONUDU ŠKOLSKIM SINDIKATIMA KOJI SU U ŠTRAJKU

Marić: Za rast koeficijenata od 2 posto između 110 i 120 milijuna kuna
Objavljeno 2. studenog, 2019.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da bi ponuđeni 2-postotni rast koeficijenata za plaće u prosvjeti i policiji proračun stajao između 110 i 120 milijuna kuna. Na konferenciji za novinare Marić je istaknuo da ako se do 30. lipnja iduće godine ne dovrši analiza i ne donese odluka o koeficijentima i dodacima na plaće, tada bi došlo do tog povećanja koeficijenata.


Napomenuo je da bi to stupilo na snagu 1. srpnja te se odnosi samo na plaće od kolovoza te ponovio da je to hipotetski, ako do 30. lipnja iduće godine "ne dođe do analize u smislu konkretnih mjera". Tih 110 do 120 milijuna kuna nije predviđeno u proračunu za 2020., napominje Marić, no kaže da će se, bude li potrebno, ta sredstva namaknuti. Ističe da je preduvjet ušteda na rashodima.


- Ne želimo se dovesti u situaciju probijanja rashodovne strane proračuna - ističe Marić te dodaje da u tom smislu nema "sačuvanog novca sa strane i za crne dane". Kazao je da nije prvi put da se u javnosti priča o analizi koeficijenata i dodataka, no kaže da će se pamtiti onda kada se to na pravi način i primijeni u praksi. Pritom je podsjetio da je praktički od početka rada Vlade krenuo rast osnovica i plaća, i to do danas iznosi 11,5 posto, a s predloženim izmjenama s dodatnih 2+2+2 posto za iduću godinu, rast osnovica, odnosno plaća, ukupno će iznositi 18,3 posto. Kaže da politiku plaća treba promatrati integralno te je ponovio da nije samo bitna masa plaća i koliko pojedine plaće iznose, nego je poreznim obveznicima važnije koju razinu usluge dobivaju od državnih i javnih službi za novac koji se izdvaja.


Treba reći kako je i premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade uputio apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima prepoznaju ponudu Vlade da se u zajedničkom razgovoru pronađe rješenje za pitanje plaća. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima u štrajku i ponuditi im, uz povećanje osnovice za 6,12 posto, i dva posto povećanja koeficijenata složenosti poslova, ako do 30. lipnja sljedeće godine ne dođe do redizajna plaća.

- Idućih osam mjeseci bit će vrlo intenzivan rad na tome - izjavio je Aladrović. Kazao je da je koalicijski dogovor o tih dva posto kompenzacijska mjera sindikatima. "U ponedjeljak ćemo taj prijedlog staviti na stol sindikatima i očekujemo postizanje određene razine dogovora", kaže Aladrović, dodajući da Vlada pozivom na razgovore i tim prijedlogom želi spustiti loptu na zemlju i započeti razgovore u dobroj vjeri, a očekuje da će se sindikati odazvati. "Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, Vladi i dalje ostaju na raspolaganju sve mjere koje je dosad imala", istaknuo je Aladrović.I.Bošnjak/H
PLAĆE RASTU 8,24 %
Ministar Predrag Štromar, HNS-ov potpredsjednik Vlade, izjavio je da primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24 posto. "Plaća se obračunava tako da se množi osnovica s koeficijentom i dodacima, i ako ukupna plaća raste za 8,24, onda je to 8,24 posto", poručio je Štromar novinarima. Na pitanje je li to poraz HNS-a, jer su tražili šest posto a dobili dva, Štromar je ponovio da su tražili šest, a dobili 8,24 posto. O prozivanju HNS-a od strane sindikalnih čelnika rekao je da ga ne interesiraju sindikalci, kakve god plaće imali, nego učitelji. "Učitelji nose ovu reformu, a reforma obrazovanja i obrazovni sustav bitni su za budućnost i potencijal naše države i učenika koji su još važniji od učitelja", kaže Štromar.H n
Možda ste propustili...

DOBRE VIJESTI IZ ŽUPANIJSKOG STOŽERA

U KBC Osijek nema oboljelih od COVID-19

VODITELJ NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Božinović: Rad nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe