Sport
FINALE SP-A U RAGBIJU

Antilope ili Tri lava?
Objavljeno 1. studenog, 2019.
Sve je počelo još 20. rujna, a nakon gotovo mjesec i pol dana, u subotu na stadionu Yokohama, u 18 sati prema lokalnom vremenu (10 prema srednjoeuropskom nap.a.) odigrat će se finale Svjetskog prvenstva u ragbiju. Prvi Svjetski kup u ragbiju održan je 1987. godine. Otada samo su se četiri zemlje okitile naslovom svjetskih prvaka. Ništa se glede toga neće promijeniti ni nakon današnjeg finala. U borbi za naslov krenut će Južna Afrika i Engleska. Springboks vs. Three lions. Antilope ili Tri lava. Južna Afrika treći put ili Engleska drugi put. Englezi su posljednji put slavili 2003. godine. To je posljednji put kada je naslov svjetskog prvaka u ragbiju stigao na sjeverni dio zemljine polutke. U Južnoj Africi slavio se naslov 2007., da bi na posljednja dva SP-a vladali Novozelanđani, koji su četvrtak u susretu za treće mjesto svladali Wales s 40:17. Uoči finala, poseban se naboj osjeti u obje zemlje. U Engleskoj se još samo očekuje neka nova obrada pjesme “Football coming come”, hit koji je prošle godine ponovo oživio, ali je utihnuo nakon polufinala SP-a u nogometu i poraza od Hrvatske. Hoće li se danas pjevati “Ragbi se vraća kući”?

- U ovom trenutku ovo je najveći sportski događaj. Naši mladići mogu postati nadahnuće cijeloj naciji - rekao je Eddie Jones, Australac na klupi “Tri lava”, koji bi, ako osvoje naslov svjetskog prvaka, mogao stvoriti i mali problem samoj kraljici.

Naime, Clive Woodward, koji je Englesku 2003. doveo do naslova svjetskog prvaka, poslije je dobio viteško odlikovanje i status sir. Eddie Jones nije Englez, pa stoga neće ga se moći nazivati sir. No, s obzirom na to da je rođen u zemlji Commonwealtha, mogao bi primiti viteško odlikovanje i to na Dan Australije (26. siječnja) ili u čast kraljičina rođendana.

Nacionalni se naboj dakako osjeti i u u Južnoj Africi. Postanu li Springboksi svjetski prvaci, pehar bi tada primio Siya Kolisi, koji će biti prvi tamnoputi kapetan Južne Afrike koji bi imao tu čast.

- To bi imalo možda i veći utjecaj na ujedinjenje naše zemlje, čak i od Mandelina legendarnog oblačenja dresa Springboksa uoči finala 1995. godine - izjavio je Bryan Habana, osvajač posljednjeg svjetskog naslova Južne Afrike 2007. godine. I ragbi je očito postao više od igre.
K.Lacković