Osijek
DOKKICA I OŠ ‘’TIN UJEVIC’’ U ZAJEDNICKOM PROJEKTU

Inovativno povezivanje ucenika
s aktivnostima u lokalnoj zajednici
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Nakon što je u rujnu završila edukacija ‘‘Nastavnik za budućnost‘‘, Dječja osječka kreativna kućica u listopadu je krenula s provedbom kreativno-edukativnih radionica za učenike o temi održivog razvoja ‘‘EKOLABOS‘‘ i ‘‘EKOART‘‘. Neke su to od aktivnosti projekta ‘‘Učenje u zajednici‘‘ odobrenog u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a u sklopu Poziva ‘‘Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije‘‘ Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Partner na projektu je Osnovna škola "Tin Ujević" Osijek, a aktivnosti se provode u školi, Dokkici i javnim gradskim prostorima.

Učenicima osnovnih škola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije ovaj projekt omogućuje učenje u nesvakidašnjem, kreativnom i poticajnom okruženju o međupredmetnim temama Nacionalnog okvirnog kurikuluma: građanski odgoj, poduzetništvo, osobni i socijalni razvoj te zaštita okoliša; a sve to kroz inovativne metode povezivanja s lokalnom zajednicom. Također, njegovom će se provedbom ojačati kompetencije nastavnika za razumijevanje koncepta održivog razvoja i implementaciju aktivnosti u školski kurikulum.

U četiri modula edukacije ‘‘Nastavnik za budućnost‘‘ (‘‘Održivi razvoj u školskom kurikulumu‘‘, ‘‘Društveno korisno učenje‘‘, ‘‘VIRTOGRAD - program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece‘‘, ‘‘Život obojen zdravim - održivi razvoj u praksi‘‘) sudjelovali su učitelji, nastavnici, psiholozi i voditelji aktivnosti za djecu koji su proširili znanja i vještine potrebne za jačanje kompetencija u području održivog razvoja.

- U listopadu smo započeli s radionicama ‘‘EKOLABOS‘‘ za učenike od 1. do 4. razreda OŠ ‘‘Tin Ujević‘‘ te ‘‘EKOLABOS‘‘ i ‘‘EKOART‘‘ za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola grada i županije. U tijeku je također i provedba treninga za učenike od 5. do 8. razreda naše partnerske škole pod nazivom ‘‘Učenik za budućnost‘‘ u kojemu sudjeluju odabrani predstavnici razrednih odjeljenja, kroz koje će se 24 dječaka i djevojčice osnažiti za provedbu edukativnih radionica u svojim razredima na temu održivog razvoja, u kojima će prenijeti znanja svojim vršnjacima te zajedno s njima osmisliti i provesti školske inicijative - rekla je Ines Novak, predsjednica Dokkice i voditeljica projekta ‘‘Učenje u zajednici‘‘, te je dodala kako je u pripremi i program obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava koji će Dokkica organizirati u suradnji s partnerskom školom, ali i svim drugim zainteresiranim osječkim
školama.

Učiteljica povijesti i građanskog odgoja u OŠ ‘‘Tin Ujević‘‘ te koordinatorica projekta za školu, Helena Sakoman, kaže kako učenici za sada pokazuju veliku zainteresiranost. ‘‘Žele znati što se događa u gradu, zanima ih kakve sve udruge postoje i što se može raditi, žele sudjelovati u različitim akcijama, osmišljavanju školskih inicijativa... Svaki razred koji bude sudjelovao u osmišljavanju i provedbi školskih inicijativa dobit će na raspolaganje 500 kuna koje će trebati mudro utrošiti na inicijativu. Mislim da dolaze nove generacije koje od malih nogu treba uključivati u ovakve stvari kako bi jednoga dana bili aktivni građani uključeni u što više aktivnosti, od lokalne zajednice u svojoj četvrti do djelatnosti u gradu, pa čak i šire, na razini države. Oni zaista hoće i pokazuju veliku volju, samo treba biti uz njih i malo ih potaknuti‘‘, rekla nam je Sakoman.

Projekt ‘‘Učenje u zajednici‘‘ tako nudi različite tematske aktivnosti koje omogućavaju interdisciplinarno povezivanje sadržaja raznih nastavnih predmeta, pri čemu nastavnik u dogovoru s učenicima odabire sudjelovanje u određenim aktivnostima. U sklopu projekta bit će izdana i Publikacija s nastavničkim pripremama za obrazovanje za OR. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRI KRAJU SU PRIPREME ZA 21. PANNONIAN

Skate park dobio je nove elemente

2

TESTIRANJE NA INTOLERANCIJU NA HRANU

Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu

3

HRASTOVINA UMJESTO U NAMJEŠTAJU ZAVRŠILA U SKULPTURAMA

Na Kiparskoj koloniji nastao impozantan broj umjetnina