Regija
DETEKTOR METALA UGRAĐEN I U BELOMANASTIRSKOM CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB

Svi će korisnici centra na ulazu biti pregledavani
Objavljeno 2. studenog, 2019.
BELI MANASTIR

Korisnici belomanastirskog Centra za socijalnu skrb u buduće će, prilikom ulaska u zgradu, morati proći kroz prolazni detektor metala, a zaštitar će ih pregledavati ručnim detektorom.

- Na ovaj smo način riješili problem zaštite naših djelatnika. Ugrađen je prolazni detektor metala, a dobili smo i dva ručna, tako da ćemo od ponedjeljka početi s kontrolom svih ulazaka te pružiti zaštitu socijalnim i ostalim djelatnicima - kaže Đimi Fuštin, ravnatelj Centra. Detektor će, tvrdi, sigurno spriječiti unošenje ‘‘nepoželjnih‘‘ metalnih predmeta, ali to ne može jamčiti prestanak potencijalne opasnosti.

- Nikada ne znamo što je nekome u glavi. Ako si netko nešto baš zacrta, to će i ostvariti, postojao detektor ili ne. Ipak, svi smo zadovoljni postavljanjem detektora i mislim da je ovim činom mnogo napravljeno - kaže, izražavajući nadu da do verbalnih i fizičkih napada neće dolaziti ni u zgradi Centra, ali ni izvan nje. U posljednja dva mjeseca zabilježene su dvije prijetnje djelatnicima. Nedavno je, kaže Fuštin, došlo do verbalnog duela, ali se korisnik smirio i, nakon što je zamoljen da napusti prostorije, to i učinio. Znatno opasnije bilo je 20. rujna. Jedan 39-godišnjak u Centar je pokušao ući u petak, dan kada se ne primaju stranke. U ruci je, doduše, imao poziv, ali je on glasio na jedan od uredovnih dana idućeg tjedna. Nakon što ga je zaštitar zamolio da ode i vrati se u zakazano vrijeme, zavikao je ‘‘ponovit će se Đakovo‘‘. Vidjevši kako je njegov pohod na Centar ostao bez za njega očekivanih rezultata, okrenuo se i, uz već spomenute prijetnje, napustio mjesto događaja. Djelatnici Centra pozvali su policiju, nakon čega je ophodnja obavila očevid u njegovu domu. Temeljem sudskog naloga policijski su službenici obavili pretragu doma i drugih prostora te pronašli i, uz potvrdu, oduzeli više komada vojnog oružja, protuoklopnu i minobacačku minu, više kilograma eksploziva, dimne i ručne bombe, aluminijske detonatore, više komada streljiva i dijelova za oružje... Nakon završenog istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku, a protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava. Kako neslužbeno saznajemo, zaštitaru i djelatnicama Centra za socijalnu skrb prijetio je 39-godišnjak iz belomanastirskog prigradskog naselja Šećerane. Inače, u belomanastirskom Centru zaposleno je 20-ak osoba, od kojih 11 socijalnih radnika, tri psihologa, jedan pedagog, tri pravnika. U uredovne dane u tamošnje prostorije dođe 500-tinjak korisnika mjesečno. Zaključno s 30. rujnom, Centar ima evidentirano 968 ostvarenih prava na zajamčenu minimalnu naknadu, a ukupno gledajući, ovim su pravom obuhvaćene 1802 osobe, od čega njih 571 živi u samačkim obiteljima.

Unatoč činjenici kako je broj ostvarenih prava za stotinjak manji nego prošle godine, belomanastirski je Centar i nadalje među najopterećenijima u Hrvatskoj.

Ivica Getto
Đimi Fuštin,

ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru

Na ovaj smo način riješili problem zaštite naših djelatnika. Ugrađen je prolazni detektor metala, a dobili smo i dva ručna detektora metala kao buduću zaštitu djelatnika
Nema unošenja
Do odluke kako svi centri moraju imati ugrađene detektore došlo je nakon nemilih događaja u Đakovu. Cijelu je Hrvatsku u srpnju zgrozilo ubojstvo dvoje djelatnika, od kada su najavljene brojne promjene u zaštiti djelatnika centara. Uvođenja detektora samo su dio toga. Svaki zaštitar ima pravo pregledati osobne stvari korisnika, a pomoću detektora potražiti i skrivene predmete. Smije oduzeti sve što smatra opasnim.
Možda ste propustili...

ČUVARICE KULTURNE BAŠTINE

Radionice očuvanja tradicijskih običaja

DAN DRŽAVNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA VINKOVACA

Odana počast braniteljima i u Vinkovcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana