Regija
OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA VINKOVCI

Za 23 specijalizacije javila se tri mlada liječnika
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Prije dva mjeseca bolnica je raspisala natječaj za 23 specijalizacije, a na njega su se prijavila samo tri mlada liječnika
VINKOVCI

Opća županijska bolnica Vinkovci već godinama ima manjak liječnika specijalista te na sve načine pokušava prebroditi ovaj problem. Zato je nedavno objavila natječaj za izbor čak 22 kandidatkinje i kandidata za upućivanje na specijalizaciju iz hitne medicine - čak devet izvršitelja, jedan iz nefrologije, opće interne medicine (2), opće kirurgije (2), patologije i citologije (1), pedijatrije (2), psihijatrije (1), pulmologije (1), transfuzijske medicine (1) te medicinske biokemije i laboratorijske medicine (2).

Različiti razlozi

- Mladi liječnici koje je naša ustanova uputila na specijalizaciju, u većini slučajeva se vraćaju, no, iako u manjem broju, ima i onih koji odluče ostati na Klinikama gdje su bili na specijalizaciji. Ipak, zadovoljni smo jer, primjerice, od 50-ak mladih liječnika koje je naša bolnica uputila na specijalizaciju na druge Klinike, po završetku specijalizacije u vinkovačku bolnicu nije se vratio samo jedan ortoped. Razlozi zašto se netko ne vrati različiti su. Ponekad je riječ o želji za stručnim napredovanjem u znanstvenom smislu, a često je riječ o promjenama obiteljskog statusa mladog liječnika, kao što je razvod ili ženidba, i zasnivanje obitelji u drugom gradu. Našoj bolnici u ovome trenutku nedostaje specijalista svih struka. Prije dva mjeseca raspisali smo natječaj za 23 specijalizacije, no na njega su se javila samo tri mlada liječnika. Trenutačno je u tijeku novi natječaj za njih 22, pa se nadamo kako će ih se ovaj put javiti više. Mladim liječnicima bolnica nudi plaćanje stručnog studija u vrijeme trajanja specijalizacije, te sve vrste edukacija koje su potrebne kako bi se stručno usavršavao i napredovao. U suradnji sa Županijom i Gradom mladim specijalistima bolnica pomaže riješiti stambeno pitanje, a tijekom specijalizacije nudi im se i mogućnost dodatne zarade kroz rad u drugim zdravstvenim ustanovama, kao i mogućnost rada u dežurstvu na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u našoj ustanovi. Za sada vinkovačka bolnica nema slučajeva da je netko iz susjednih država zatražio upućivanje na specijalizaciju, no mi smo kao ustanova otvoreni za sve liječnike koji ispunjavaju uvjete iz natječaja i mogu se prijaviti – kaže dr. Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci.

Veće plaće?

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić podsjeća kako je problematika nedostatka liječničkog kadra u Vukovarsko-srijemskoj županiji i općenito na istoku Slavonije prisutna već duži niz godina kako na primarnoj tako i na sekundarnoj razini. Bolnicama u ovom trenutku nedostaje specijalista svih struka, a nedostatak liječnika specijalista na primarnoj razini naročito je izražen u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvenoj zaštiti žena, a sve više je izražen i nedostatak doktora medicine za rad u djelatnosti opće i obiteljske medicine te ljekarničkoj djelatnosti. Županija pokušava pomoći bolnicama u stimuliranju liječnika da se odluče izgraditi karijeru u najistočnijoj županiji. Nedostatak liječnika posebno je izražen u manjim mjestima.

- Naše obje bolnice, vinkovačka i vukovarska, redovito raspisuju natječaje za specijalizacije, ali nažalost, prijavi se vrlo mali broj liječnika unatoč tome što mladim liječnicima bolnica nudi plaćanje stručnog studija u vrijeme trajanja specijalizacije te sve vrste edukacija koje su potrebne kako bi se stručno usavršavao i napredovao. Problem zadržavanja liječničkog kadra nastojao se ublažiti određenim aktivnostima kroz osiguranje sredstava za stambeno zbrinjavanje deficitarnog liječničkog kadra, ali, nažalost, to nije polučilo očekivane učinke. Jedna od mjera koju smo predlagali kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem jest povećanje plaće za liječnike isplatom dodatka na osnovnu plaću koji bi trebao biti neoporeziv i to za 25 posto onima koji su zaposleni u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, a 50 posto onim liječnicima koji su zaposleni u ostalim naseljima naše županije – kaže župan Galić.


Miroslav Flego
Bolnica je u rujnu zaposlila 21 osobu
U rujnu je vinkovačka bolnica zaposlila 21 osobu na određeno i neodređeno vrijeme na raznim poslovima u bolnici - od logopeda i prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike do kućnih majstora, medicinskih sestara i tehničara, spremačica... Dva dana nakon natječaja za specijalizacije, objavljen je natječaj za primanje u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme 29 liječnika i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja. Rezultati još nisu poznati, ali ne bi bilo iznenađenje da ne bude zanimanja, jer liječnici nerado dolaze na istok.
situacija
najgore je

u manjim

naseljima
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad