Svijet
NAKON VELIKE SRPSKO-RUSKE VOJNE VJEŽBE

NATO priječi Srbiji da kupuje ruske sustave
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Nakon srpsko-ruske vojne vježbe Slavenski štit, sa Zapada već stižu najave mogućih kaznenih posljedica za Srbiju, a prvo što bi s političkog terena moglo skrenuti na vojni je da NATO spriječi isporuku protuzračnog sustava Pancir S, koji je Srbija već kupila, kao i helikoptera Mi-35, doznaju Večernje novosti, prorežimski dnevnik koji često iznosi stavove vlasti i objavljuje informacije iz srpskih sigurnosnih službi. Upozoravaju kako strah Srbije nije neutemeljen jer je Bugarska već kritizirana od NATO-a što je dopustila ruskom teretnom zrakoplovu prelet svog teritorija.


Ako članice NATO-a zaista pokušaju praviti probleme oko transporta ruskog naoružanja, nagađa list, Srbija bi mogla imati i ekonomsku štetu jer je isporuka Mi-35 i Pancira obveza Rusije dok je ugovor za 60 oklopnih transportera BRDM i 30 tenkova T-72 nešto drugačiji i ako ih Srbija na vrijeme ne preuzme, plaćat će ležarinu.
- Za cijelog trajanja vojne vježbe Slavenski štit 2019. dva izviđačka NATO zrakoplova patrolirala su uz obale Drine, uz pograničnu liniju sa strane Bosne i Hercegovine, kako bi prikupila što više obavještajnih podataka o S-400. Zrakoplovi B-350 i Global 6000, opremljeni sofisticiranim uređajima za bilježenje radarskih zračenja, kretali su iz vojne baze Aviano i cijela dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska taktička vježba, iz zraka nadgledala zbivanja na terenu – pišu Večernje novosti dodajući kako je Zapad zabrinut jer ovom vježbom Moskva pojačava svoju poziciju u toj regiji. M.F.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana