Mozaik
RIJEKA ĆE IDUĆE GODINI NOSITI PRESTIŽNU TITULU

Riječki superbend Ri-Val
napisao himnu za svoj
grad, Prijestolnicu kulture
Objavljeno 2. studenog, 2019.

Riječki superbend Ri-Val, sastavljen od najvažnijih predstavnika riječke rock-scene, okupio se nakon dvadesetak godina, uoči 2020. u kojoj će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, kako bi napisao himnu koja će obilježiti taj događaj.

Pod nazivom "Moj grad", nova pjesma Ri-Vala, još jedna manifestacija zajedništva riječke rock-scene u trenutcima koji su važni za grad i regiju, govori o Rijeci kao slobodnom, otvorenom gradu. Iz Dallas Recordsa kažu da ta pjesma nosi tipični riječki rock-zvuk, a tekst uključuje stihove koji će zasigurno kod svakog Riječanina izazvati određeni ponos jer ako ijedan grad, onda svakako Rijeka - predstavlja hrvatski simbol za slobodu i otvorenost", te se predstavlja i Europi kao luka različitosti.

"Glazbenici Ri-Vala ispjevali su jednu od najljepših posveta Rijeci, intimnu, tipično riječki nenametljivu, ali snažnu pjesmu, koja u sebi nosi vrijednosti koje Rijeka osjeća i živi", ističu.

Autor aranžmana pjesme Moj grad je Darko Terlević, a glazbu i stihove potpisuje Vlado Simcich Vava. Prema njegovim riječima, to je njegov pokušaj intimnog komentara Rijeke, a dok je pisao tekst zapravo se prilagođavao postavljenoj melodijskoj liniji, pokušavši bilježiti marginalne dojmove koje ima o tom gradu.

"Ništa čudesno, samo artikulirati riječi koje najbolje opisuju ono što osjećam i intuitivno doživljavam uz grad koji me ponekad ispuni i čežnjom i radošću", ustvrdio je.

Pjesmu izvodi 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (eks Paraf), Edi Kraljić (eks Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I), Ivanka Mazurkijević (Mr. Lee & Ivanesky, Stampedo), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (eks Father, Nord), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (eks Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (eks Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.).

Instrumentalni dio potpisuju Vlado Simcich Vava (eks Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (eks Termiti, Let 3, Mr. Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent pjesme, Matej Zec (Let 3).

Jedan od utemeljitelja Ri-Vala Bojan Mušćet podsjetio je u svom tekstu kako je taj bend krajem osamdesetih najprije skrenuo pozornost na kisele kiše koje uništavaju istarske i goranske šume djelovanjem TE Plomin i Koksare Bakar, kao i na sve očitije zagađenje Jadranskog mora, s dvije pjesme na maxi-singlu "Zvuk za zrak".

Ponovno su se okupili 1991. uz pjesmu "Go Home" kojom su okupatorima poručili da im ovdje nije mjesto, a objavljena je na vinilnoj kompilaciji "Ne damo se!" s više riječkih izvođača i proturatnim pjesmama.

Šest godina kasnije, u mirnodopskim uvjetima, formirala se treća postava koja je snimila skladbu "Ajmo Rijeka", u pokušaju reanimiranja kulture grada i njezinih supkulturnih tradicija, koja je došla i na prvo mjesto nacionalne televizijske top-ljestvice.

Njihovu četvrtu pjesmu, "Moj grad", opisuje se kao "snažan i potentan singl s visokim unosom emocija koji je posveta gradu kojemu je kulturni senzibilitet utkan u mentalitet njegovih stanovnika oduvijek."

Rijeka će iduće godini nositi prestižnu titulu Europska prijestolnica kulture, kao prvi hrvatski grad koji je to postao, a tom prigodom 2020. godine ondje će se održavati bogat kulturno-umjetnički program s više od 600 pojedinačnih događanja.H

Možda ste propustili...

NA KONCERTU ĆE PROMOVIRATI HVALJENI ALBUM “BENEATH THE EYRIE”

Pixies u Zagreb dolaze tek 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KONCERTU ĆE PROMOVIRATI HVALJENI ALBUM “BENEATH THE EYRIE”

Pixies u Zagreb dolaze tek 2021.

2

OBJAVILI SPOT

Nezahvalnici vraćaju “Osmijeh”

3

Ellie Goulding snimila spot kod kuće