Kultura
U MUZEJU MIMARA

Izložba “Kristal total-art”
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Kristalne statue Ivice Propadala, koje je taj slikar, scenograf, dizajner i glazbenik u proteklih 25 godina napravio za nagrade Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge, predstavljaju se prvi put na jednom mjestu, na izložbi "Kristal total-art", koja se otvara u četvrtak, 7. studenoga, u Muzeju Mimara.Prema autorovim riječima, prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mu se nameće jest komu je ona namijenjena i koji je profil dobitnika, prije rada na Porinu pročitao je mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o merovinškoj i karolinškoj kulturi, kao i o kulturi Vikinga, iz koje pleter vuče korijene.

"Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtijeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statue. Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura", ustvrdio je Propadalo, podsjetivši u najavi izložbe kako mu je i Arsen Dedić često znao reći da mu se njegov kič sve više počinje sviđati.

Predstavit će se njegova djela izrađena u majstorskim radionicama slovenske Staklarne Rogaška, koja su dobile mnoge glazbene zvijezde, od Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Gabi Novak, Matije Dedića, Olivera Dragojevića do Gibonnija, Parnog valjka, Prljavog kazališta, Tonija Cetinskog, Nine Badrić, Massima Savića.

Dio njih došao je i do svjetskih zvijezda, Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbieja Williamsa, Alicije Keys, Erosa Ramazzottija i drugih.

Propadalove statue odabrale su i druge manifestacije - autori najboljih europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional, pobjednik svjetske utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je ovogodišnje Propadalove kristalne statue, Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festivala komornog teatra koja se svake godine dodjeljuje u Umagu, Marin Čilić odabrao je Propadala da mu dizajnira statue njegove Fondacije.

Tu su i književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt.Izložba je već bila postavljena u sarajevskoj Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, nakon Zagreba - u siječnju odlazi u Ljubljanu, u ožujku u Rijeku, te u svibnju u Zadar.H

Možda ste propustili...

NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela

NENAD MARJANOVIĆ OBJAVIO SVOJE “TOPNIČKE DNEVNIKE”

Prva knjiga napisana na mobitelu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja