Magazin
TJEDNI OSVRT

U SDP-u sve podjeljeniji oko koalicija
Objavljeno 2. studenog, 2019.

Unatoč tome što se još uvijek ne vidi neka znatnija stranačka podrška njihovu predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću, u SDP-u se već naveliko pripremaju za parlamentarne izbore. Također, zanimljivo je da je, prema anketama, podrška birača SDP-u iz mjeseca u mjesec u porastu te se približava HDZ-u, i to bez obzira na to što mu ni šef Davor Bernardić ni članstvo ne poduzimaju neke zapaženije političke akcije.

A da bi bio sigurniji u izbornu pobjedu, koju, naravno, očekuje i najavljuje, SDP počinje okupljati i koalicijske partnere, jer teško da bi samostalno mogao do priželjkivanog rezultata. Prema dosadašnjim saznanjima, u koaliciju će pozvati HSU, HSS, GLAS, IDS i možda još neke stranke iz lijevo-liberalnog spektra. HNS i HSLS za sada se ne spominju. Kao ključne partnere navode HSS i HSU. No, kako u SDP-u uglavnom ne ide baš sve glatko, tako je, prema pisanju Nacionala, nastao novi kaos. Naime, članovi koji su pomogli Bernardiću da ostane predsjednik stranke poručili su mu da SDP treba sam izići na izbore. Riječ je o pobuni mladih SDP-ovaca protiv plana o ujedinjenju oporbe, a sve iz straha da će se na izbornim listama umjesto njih naći članovi nekih drugih stranaka. Drugim riječima, pobunjeni članovi pružajući podršku šefu vide i svoju priliku da se domognu saborskih klupa ili pozicija u nekim ministarstvima te su nakon svega skloniji velikoj postizbornoj koaliciji s HDZ-om. Iskusniji SDP-ovci uglavnom su protiv. Tako Rajko Ostojić kaže da strah od izostavljanja s lista pokazuju oni koji nisu sigurni u sebe i svoje političke domete. Saborski zastupnik Franko Vidović dodaje: “Ako smo tu samo zbog mjesta na listama, onda možemo odmah sklopiti koalciju s HDZ-om i sve smo riješili. SDP mora napraviti sve da HDZ maknemo s vlasti”, zaključuje.

Što se pak koalicijskog potencijala i strategije tiče, i tu je podosta razilaženja i drukčijih mišljenja. Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović ima svoje viđenje te navodi: “Zagovaram užu SDP-ovu koaliciju zato što ne vjerujem u sinergijski učinak koalicije u koju bismo pustili još nekoliko manjih stranaka. Osim što SDP nije spreman platiti manjim partnerima previsoku cijenu u broju sigurnih saborskih mandata, uvjeren sam da bi za sve nas u opoziciji bilo bolje da stranke poput GLAS-a, Pametnog, Starta i sličnih formiraju drugi opozicijski blok, da se same izbore za nekoliko mandata i da onda SDP nakon izbora s njima, manjincima i IDS-om formira većinu”, kaže Vidović.

A i inače u SDP-u je navodno više pobornika manje koalicije, u koju bi SDP išao samo s umirovljeničkim strankama i HSS-om.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

ŽIVIO JE BRZO I UMRO JOŠ BRŽE

Jimi Hendrix: Ikona kontrakulture

TEMA TJEDNA: MANIPULACIJA DEMOKRACIJOM (I)

Pod krinkom slobode govora podvaljuju se laži i obmane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

INTERVJU: GORDAN LAUC

Cjepiva će biti konačno i sigurno rješenje pandemije