Magazin
GEORGE R. R. MARTIN: POVIJEST ZMAJSKE LOZE TARGARYENA

Gdje je vatre, tu je i krvi: Put do raja počinje u paklu!
Objavljeno 2. studenog, 2019.

U ljetnom intervjuu za The Observer, George R. R. Martin najavio je kako će se držati svog originalnog plana koji je imao s knjigama "Pjesme leda i vatre" te potvrdio kako kontroverzni kraj HBO serije "Igra prijestolja" neće imati nikakvog utjecaja na njegova posljednja dva romana, "Vjetrovi zime" i "San o proljeću", od kojih ne odustaje, premda su i od tih knjiga i od Martina već odustali mnogi stari fanovi razočarani njegovim odugovlačenjem, odnosno bavljenjem više serijalom umjesto pisanjem pisanjem dva nastavka koji nedostaju u zaokruživanju cijele sage o Westerosu, ratovima i zmajevima.

"To ništa ne mijenja. Ne možeš zadovoljiti sve, pa moraš zadovoljiti sebe", rekao je Martin, referirajući se na dvojbeni kraj HBO serijala. Pritom nije htio otkriti u kojemu će smjeru ići, samo je zagonetno rekao da su neke teorije fanova točne, a neke su u cijelosti krive: "Fanovi će sve saznati kada dovršim knjige!" Pametnome dosta. Ili nije?

KONAČNI KRAJ
Martin je također otkrio i ono što je mnoge zanimalo, a to je da mu je život nakon HBO-a postao teži te da je to razlog zašto još nije dovršio knjige: "Mislim da serija nije bila dobra za mene. Ono što me trebalo ubrzati, sasvim me usporilo. Svaki dan sam sjeo pisati i, čak kad sam imao dobar dan, osjećao sam se užasno jer sam samo mislio o tome kako trebam brzo završiti knjigu. Tako da sam napisao četiri stranice umjesto 40", rekao je. Novostečena slava utjecala mu je i na privatni život jer više ne može otići ni u knjižnicu, a da ga nitko ne prepozna. Odlazak u knjižnicu ili knjižaru bila mu je najdraža stvar na svijetu, prema njegovim riječima: "Sa slavom puno dobiješ, ali i izgubiš neke stvari!"

Podsjetimo, serijal "Igra prijestolja" završio je 19. svibnja (odnosno 20. svibnja prema našem vremenu) nakon osam sezona, no završetak nije bio zadovoljavajući za dosta fanova, koji su nakon predzadnje epizode čak pokrenuli peticiju da se posljednja sezona snimi ponovo (više od milijun i 700 tisuća potpisnika!). Unatoč lošim reakcijama fanova, na 71. izdanju dodjele najprestižnije televizijske nagrade Emmy, na kojima je serija zaradila epske 32 nominacije, najviše u povijesti za jednu sezonu, "Igra prijestolja" ponovo je proglašena najboljim dramskim serijalom na televiziji u proteklih 12 mjeseci.

NOVA KNJIGA
I onda, za mnoge iznenađujuće, s obzirom na sve što je Martin do sada rekao u vezi s HBO serijalom i knjigama koje (ne) piše. Pojavila se, gotovo pa niotkuda, nova knjiga "Vatra i krv", kojom se Martin na, za njega nešto skromnijih, 700-tinjak stranica, uz 80 fascinantnih crno-bijelih ilustracija Douga Wheatleyja, vraća na početak priče, 300 godina unatrag, u doba kad se loza gospodara zmajeva - kuća Targaryen - bježeći iz Valyrije kojoj prijeti katastrofa, nastanjuje na otoku Zmajkamenu, odakle Aegon I., zvani Osvajač, kreće u ratni pohod na Zapadne zemlje (Westeros). Cijelu tu pak storiju, povijest Targaryenskih kraljeva Westerosa, od Aegona I. do Aegona III. (odnosi se na prvi dio dvotomne sage; drugi nastavak Martin obećava - uskoro!), čitateljima predstavlja svojevrsni Martinov alter ego, arhimeštar Gyldayn, koji u starogradskoj Citadeli piše "Vatru i krv", onakvu kakvu mi sad čitamo. Takva metajezična dokumentaristika, svedena na minimum dijaloga, umnogome je narativni novitet u Martinovoj fantasy prozi i, sudeći prema pročitanome, definitivno dobra odluka da se knjiga prezentira u takvoj formi i s takvim sadržajem. Drugim riječima, elaborirajući povijesnu građu kuće Targaryen kroz Gyldayna kao posrednika, Martin je dobio novu razinu pripovjedne izražajnosti, izbjegavajući pritom da ovako koncipirani prozni obrazac bude "ponavljanje gradiva" iz "Pjesme Leda i Vatre", ili, još važnije, da mu "Vatra i krv" ne bude ni trenutka dosadna i predvidljiva.

Iz obilja intrigantnih storija vezanih uz pojedine vladare, likove i zmajeve, Martin je posebno dojmljiv kad podastire širi kontekst spletki, sukoba i ratova između suprotstavljenih loza Targaryena u borbi za Željezno prijestolje, a time i apsolutnu vlast nad Zapadnim zemljama. Pritom arhimeštar Gyldayn svako malo citira različite izvore (od zapisa dvorske lude do dokumenata pronađenih u arhivima Citadele), što dodatno osnažuju takvu pripovjednu strukturu "Vatre i krvi". I ono što su Martinovi fanovi uvijek bili željni znati - konačno je postalo jasno zašto je i kako zmajevima došao kraj, kako su platili glavom krvave sukobe Targaryena, iza kojih su ostala samo neka zmajska jaja za buduće naraštaje (Dennerys u "Pjesmi Leda i Vatre). Uz sve to, još je mali milijun "rukavaca" u kompleksnoj priči koju nam Martin u nadahnutom izdanju, furioznim tempom radnje i vrsnom naracijom, daje na uvid od prve do posljednje stranice "Vatre i krvi".

NASTAVAK SLIJEDI...
Sve u svemu, znamo kako je "Igra prijestolja" završila, a sad, eto, znamo i kako je sve počelo. Raskošan poput Gibbonove "Povijesti propasti i pada Rimskog Carstva", epohalna "Vatra i krv" prvi je svezak konačne dvodijelne povijesti kuće Targaryen, koji čitateljima daje posve novo razumijevanje dinamične, često krvave, ali uvijek fascinantne povijesti Zapadnih zemalja. Ili kako to u svoj recenziji zaključuje The Guardian: "Saga je bogata i mračna, puna obaju elemenata koje naslov obećava… Teško je ne osjetiti ushit uz opis zmajeva uključenih u zračne dvoboje ili dvojbe o tome bi li se poraženi vladari trebali ‘spustiti na koljeno‘, ‘odjenuti crno‘ i ‘priključiti se Noćnoj straži‘; ili samo dočekati ingeniozan i grozan kraj." A može i ovako: "Svaki put, kojim su zmajski vladari Targaryeni kretali do raja, počinjao je u paklu!".

Piše: Darko JERKOVIĆ
SUNDAY EXPRESS: Zapanjuje nas tolika iscrpnost bogato slojevitoga svijeta koji je George R. R. Martin stvorio, uz obilje obrata i iznenađenja u radnji.
Povijest kuće Targaryen
Opisana kao povijest kraljeva Targaryena, od Aegona I. Osvajača do Aegona III., “Vatra i krv” - knjiga naslovljena prema kućnom geslu te plemićke loze - zbiva se tristo godina prije događaja opisanih u serijalu “Pjesma Leda i Vatre”. Za razliku od tih knjiga, “Vatra i krv” napisana je kao opis potekao unutar samoga tog svijeta iz (navodnog) pera nadmeštra Gyldayna iz Citadele. S obzirom na to da su Targaryeni vjerojatno najintrigantnija obitelj iz Martinova “Leda i Vatre”, odluka autora da njihovu priču ispriča u dva dijela posve je opravdana. U ovom prvom dijelu, čitamo kako se jedina loza gospodara zmajeva - kuća Targaryen - koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. “Vatra i krv” dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, tijekom naraštaja Targaryena, koji su se borili da zadrže to sjedište, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio njihovu dinastiju. No što se zaista dogodilo u vrijeme Plesa Zmajeva? Zašto Valyrija nakon Propasti donosi smrt svakome tko zakorači na njezino tlo? Koja su bila najgora zlodjela Maegora Okrutnog? Što se događalo u Zapadnim Zemljama dok su zmajevi vladali nebesima? Ovo su samo neka pitanja na koja odgovor daje ova kronika koju prenosi učeni arhimeštar iz Citadele...
Možda ste propustili...

DR. SC. JADRANKA POLOVIĆ, POLITOLOGINJA S MEĐUNARODNOG SVEUČILIŠTA LIBERTAS

Grade se društvene norme koje oblikuju distopijsku budućnost

ŽIVIO JE BRZO I UMRO JOŠ BRŽE

Jimi Hendrix: Ikona kontrakulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

TJEDNI OSVRT

Zdravi sendviči prve dame nikako nisu jeftini