Magazin
HRVATSKA 21. STOLJEĆA

Traži se globalno znanje: Stručnjaci iz geoinformatike sve traženiji među poslodavcima
Objavljeno 2. studenog, 2019.

Geoinformatika je većini prosječno informiranih ljudi uglavnom nepoznanica. Iako se iz naziva da zaključiti da kombinira informatiku i geografiju, većina ne zna čime se točno bavi i čemu služi. No koristimo ju svi, i to svakodnevno, a da toga nismo ni svjesni.

Google karte, Facebook, javna uprava, taksi-aplikacije, prikaz voznog reda na tramvajskim ili autobusnim stajalištima, mobilne aplikacije za plaćanje parkinga, vremenska prognoza, stanje u prometu, Internet stvari (IoT)… samo su neki od sustava koji koriste geoinformatiku. Geoinformatičke tehnologije uključuju geografski informacijski sustav (GIS), globalni pozicijski sustav (GPS) i daljinska istraživanja. GIS se koristi za upravljanje prostornim podatcima, odnosno za analiziranje, uređivanje i prikazivanje tih podataka, a područja u kojima se koristi su zaista mnogobrojna. Gotovo da nema industrije koja ga ne koristi: od poljoprivrede, ekologije, preko prometa, ekonomije, do policije i turizma.

Stručnjaci za GIS pomažu u izvršavanju važnih zadaća kao što je, primjerice, planiranje grada, razvoj prometnica, zaštita okoliša, kontrola bolesti, upravljanje proizvodima, pa čak i marketing. Prostorni su podatci danas osnova gotovo svakog ozbiljnijeg sustava poslovanja. Potreba za njima raste iz dana u dan, a s njom raste i potražnja za stručnjacima u tom području. Prema istraživanju koje je u lipnju 2018. proveo P&S Intelligence1, globalno tržište GIS-a do 2023. godine moglo bi vrijediti 17,5 milijardi američkih dolara. Očekuje se da će ovaj trend širenja biti najveći u usporedbi s ostalim zanimanjima. Što se plaća tiča, a to vjerujemo sve najviše zanima, osobni dohodci stručnjaka za GIS u Hrvatskoj su iznadprosječni te omogućuju brzo napredovanje kada se svladaju osnove njegova korištenja.

STUDIRANJE NA DALJINU
Sveučilište u Salzburgu, u sklopu svog Zavoda za geoinformatiku - Z_GIS, studentima diljem svijeta već 26 godina nudi online akademski studij GIS-a. Nakon što je austrijsko sveučilište nedavno odabralo hrvatski institut Oikon za partnera, Hrvatska i još osam zemalja jugoistočne Europe dobile su studijski centar UNIGIS Zagreb. Osim hrvatskih, državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, ovisno o preferencijama, sada mogu upisati jednogodišnji stručni studij ili dvogodišnji magistarski studij po čijem im završetku Sveučilište u Salzburgu dodjeljuje međunarodno priznatu titulu magistra znanosti - MSc GIS ili dobivaju akademski certifikat iz geografskih informacijskih sustava. Novi studijski program započet će u ožujku 2020., a prijave su već otvorene.

- UNIGIS studijski program pohađa se na engleskom jeziku i isključivo na daljinu, odnosno iz vlastitog doma, te se vrlo lako može pohađati uz rad. Namijenjen je osobama koje već imaju neko predznanje o GIS-u i koriste ga u svome poslu ili pak osobama koje žele promijeniti karijeru i ući u GIS vode. UNIGIS im omogućava da završe jednogodišnji stručni ili dvogodišnji magistarski studij, uz stručno vodstvo naših predavača, a međunarodno priznatu diplomu ili certifikat dobivaju od Sveučilišta u Salzburgu - objasnio je dr. sc. Ivan Tomljenović, koordinator UNIGIS Zagreba.

Dalibor Hatić, direktor Oikona, dodao je: "Činjenica da je Oikon postao UNIGIS studijski centar za devet zemalja i ulazna točka za studente iz ove regije, dokaz je da smo prepoznati kao vrijedan partner s vještinama i znanjem u području daljinskog istraživanja i GIS-a. Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog novog partnerstva i veselimo se prijavi novih studenata."

VELIKE MOGUĆNOSTI
Za kraj valja još jednom ponoviti kako je UNIGIS globalna mreža sveučilišta koja od 1990. surađuju u dizajniranju i pružanju studiranja geoinformatike na daljinu. UniGIS mreža nudi poslijediplomske studije, diplome i magistarske programe. Trenutačno je više od 1500 profesionalaca diljem svijeta uključeno u programe. Osnivači UNIGIS programa su Zavod za geoinformatiku – Z_GIS na Sveučilištu u Salzburgu, Manchester Metropolitan University i Free University Amsterdam.

UNIGIS Zagreb je od kolovoza 2019. područni studijski centar za devet zemalja jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovu, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Nudi online studijske programe s međunarodno priznatom diplomom ili certifikatom Sveučilišta u Salzburgu.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Institut za primijenjenu ekologiju
S više od 1300 izvršenih ugovora, 300 klijenata i dva desetljeća iskustva, Oikon d.o.o. vodeća je konzultantska kuća u Hrvatskoj i regiji u području stručnih poslova vezanih uz održivi razvoj. Osnovan je 1997. godine i u potpunom je hrvatskom vlasništvu, a ujedno ima status znanstvenog instituta koji mu je dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Područja u kojima Oikon djeluje su zaštita prirode i okoliša, industrijska ekologija, obnovljivi izvori energije, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobrazne analize i projektiranje, geografski informacijski sustavi, daljinska istraživanja i ICT, studije izvodljivosti te upravljanje programima i projektima. Osim u Hrvatskoj, Oikon ima bogato radno iskustvo na projektima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji, Turskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru te surađuje s vodećim konzultantskim kućama diljem Europe. Od 2019. godine Oikon je UNIGIS studijski centar i ulazna točka za studente iz devet zemalja jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije) koji pohađaju online akademski studij iz geoinformatike s diplomom ili certifikatom Sveučilišta u Salzburgu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

INTERVJU: GORDAN LAUC

Cjepiva će biti konačno i sigurno rješenje pandemije