Ekonomija
25 GODINA HAMAG-BICRO-A

Stvorili preduvjete za 16.000 radnih mjesta
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Agencija je dodijelila deset priznanja tvrtkama koje su kroz HAMAG-BICRO podršku ostvarile izvrsne poslovne rezultate

Od male garancijske agencije koja je pokrenuta 1994. godine profilirali smo se u najvažniju Vladinu instituciju koja ozbiljno podupire mikropoduzetnike, male i srednje poduzetnike. Samo u posljednje tri godine, otkako sam na čelu Agencije, zajedno sa svojim timom, zamjenikom Mariom Turalijom te članovima Uprave Marijanom Oreb i Antom Jankom Bobetkom, ugovarajući nepovratne potpore, dodjeljujući financijske instrumente, zajmove i jamstva, potaknuli smo investicije u iznosu od 11 milijardi kuna, sklopivši ugovore s više od pet tisuća tvrtki, čime smo stvorili preduvjet za otvaranje više od 16 tisuća radnih mjesta.Izjavio je to, među ostalim, na svečanosti u povodu obilježavanja 25 godina uspješnog poslovanja HAMAG-BICRO-a predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.
Svečanost je otvorio Vjeran Vrbanec, potom Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, a potporu radu dala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.


"Mikro, mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, što dovoljno govori o njihovoj važnosti u ukupnoj strukturi našeg BDP-a. Dosadašnjim programima financiranja ostvareni su zaista impresivni rezultati, a u idućem razdoblju jedno od prioritetnih područja kojima se okrećemo su investicije u inovacije, istraživanje i razvoj. U tome leži ključ daljnjeg gospodarskog rasta Hrvatske", izjavio je ministar Horvat.


Agencija je dodijelila 10 priznanja tvrtkama koje su kroz HAMAG-BICRO usluge i podršku ostvarile izvrsne poslovne rezultate. Za značajne uspjehe postignute u pojedinoj fazi poslovanja priznanja su dobile tvrtke: Capital Hook (ideja), Microblink (razvoj), Radiochirurgia Zagreb (komercijalizacija), Geolux (tržište) te Bellabeat (međunarodna suradnja). U kategoriji iznimnog doprinosa razvoju i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva priznanja su osvojili: Multinorm (izvoz), Genos (inovativnost), KFK (investicije) te Rimac Automobili (konkurentnost). U kategoriji "HAMAG-BICRO pametna tvornica" dodijeljeno je priznanje tvrtki Altpro koja je kroz različite faze svog poslovanja iskoristila najviše usluga Agencije. Jedan od dobitnika HAMAG-BICRO priznanja je i tvrtka Rimac Automobili koja je bez sumnje hrvatsko tehnološko čudo koje proizvodi vlastite električne automobile visokih performansi te razvija i proizvodi pogonske i baterijske sustave za druge proizvođače. U ovaj tehnološki pothvat kroz različite programe ugrađena je i HAMAG-BICRO financijska potpora u visini od 62 milijuna kuna. "Smatramo da smo u relativno kratkom roku puno toga postigli, no i dalje smo tek na početku svoga puta, odnosno i dalje nas čeka dug put do onoga što bismo mi smatrali uspjehom", izjavio je Mate Rimac, koji je, kako ističu iz HAMAG-a, bez sumnje i jedan od njihovih #prvih25.
Z. Rupčić

Široki portfelj programa i usluga
Agencija je ove godine kroz kampanju #prvih25 svijetu ispričala 25 priča o poduzetnicima koji su se uz HAMAG-BICRO potporu razvili i unaprijedili svoje poslovanje. Riječ je o kampanji koja predstavlja prvih 25 godina uspješnog poslovanja, 25 priča poduzetnika koji su kroz HAMAG-BICRO usluge i podršku ostvarili izvrsne poslovne rezultate te 25 programa potpore poduzetničkom poslovanju. Upravo široki portfelj programa i usluga koje agencija pruža korisnicima u svim fazama poslovanja čini HAMAG-BICRO svojevrsnom pametnom tvornicom.
Vjeran Vrbanec

predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

"Od male garancijske agencije koja je pokrenuta 1994. godine profilirali smo se u najvažniju Vladinu instituciju koja ozbiljno podupire mikropoduzetnike, male i srednje poduzetnike."
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana