Novosti
ŠTRAJK U SLAVONSKOBRODSKOM ĐURI ĐAKOVIĆU

Predsjednik uprave podnio ostavku, radnici najavili odlazak na Markov trg
Objavljeno 30. listopada, 2019.

Radnici trgovačkih društava Đuro Đaković Grupe, koji su u štrajku od 24. listopada, održali su u srijedu prosvjed ispred sjedišta Brodsko-posavske županije, na kojem su, među ostalima, govorili Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS-a i Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Prosvjed je održan zbog istih razloga zbog kojih su radnici u štrajku - poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja. Rujanska plaća, naime, koja kasni već 15 dana, još nije isplaćena, bez obzira na, kako je ranije istaknuto, obećavajući sastanak u Ministarstvu gospodarstva, na kojem su sudjelovali ministar gospodarstva Darko Horvat, župan brodsko-posavski Danijel Marušić i ostali. Svi se slažu da eventualna isplata rujanske plaće nije konačno rješenje za Đuru Đakovića.


- Radnici su od predsjednika Uprave, čiju su ostavku još ranije zatražili, htjeli čuti informaciju hoće li i kada biti isplaćena plaća, ali im on nije mogao odgovoriti. Pred zgradom Županije kratko smo razgovarali sa županom Marušićem, koji je iznio sve svoje aktivnosti poduzete u cilju rješavanja situacije u Đuri Đakoviću. On je jedini s kojim smo uspjeli razgovarati jer nam, unatoč zahtjevu od prije 20-ak dana, to nije uspjelo s najodgovornijima ljudima u zemlji - rekao je Novosel, dodavši kako će idućeg petka, ako do tada plaća ne bude isplaćena, organizirati prosvjed radnika Đure Đakovića na Markovu trgu u Zagrebu.


- Vjerujem da će plaća biti isplaćena, ali jedna plaća nije rješenje problema. Ono leži u kvalitetnoj upravi koju mora osigurati država. Nadalje, Đuri Đakoviću nužna je prateća banka, jer nigdje nema te industrije i proizvodnje koja može opstati ako nema stratešku banku, što je Đuri Đakoviću nekada bila Zagrebačka banka, koja je zbog raznih razloga to prestala biti - istaknuo je Novosel, naglasivši kako takva banka mora imati određene garancije države. Isto tako, dodao je, tvrtki su potrebni i svi ostali prateći mehanizmi koji bi trebali nadzirati rad, odnosno trošenje novca.


Dok je trajao prosvjed, Uprava je na svojim web-stranicama objavila dva priopćenja. U prvom su obavijestili da je predsjednik Uprave Društva Đuro Đaković Grupe, Marko Bogdanović, podnio ostavku. U obrazloženju ostavke Bogdanović je istaknuo da se Đuro Đaković Grupa nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema, nemogućnosti financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.
- Provedeno je gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni. Postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021. godine, a definiran je i smjer u ostalim programima. Međutim, unatoč naporima uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima, daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije - obrazložio je Bogdanović svoju ostavku. Nešto kasnije priopćeno je kako su računi Đuro Đaković Grupe, kao i računi povezanih društava Đuro Đaković Specijalnih vozila te Đuro Đaković Industrijskih rješenja, blokirani. Kompanija nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana uprave, Slavena Posavca. I.Getto
ZATRAŽENA ANALIZA
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je istaknuo da se traži rješenje za isplatu zaostale plaće te da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera. Dodao je kako nema informaciju o mogućem ulasku američke kompanije BAE Systems u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe. Horvat je naglasio i kako je zatražio analizu stanja tvrtke od njezina menadžmenta, koju očekuje u idućih desetak dana, nakon čega će se vidjeti koja su potraživanja i kakve su obveze slavonskobrodskog Đure Đakovića.
Možda ste propustili...