Crna kronika
U PROMETU NA SLATINSKOM PODRUČJU

Manje nesreća i više ozlijeđenih
Objavljeno 31. listopada, 2019.
SLATINA - U prvih devet mjeseci na području koje pokriva Policijska postaja Slatina evidentirano je 105 prometnih nesreća, od kojih je 30 bilo s ozlijeđenim osobama, a 75 s materijalnom štetom. Prema riječima Kristijana Dlaba iz PP Slatina, ukupno je ozlijeđena 51 osoba - devet osoba zadobilo je teške, a 42 lakše ozljede. U istom razdoblju prošle godine dogodilo se 116 prometnih nesreća, u kojima je šest osoba teško ozlijeđeno, a 32 lakše.

Evidentno je da je prvih devet mjeseci ove godine neznatno manje nesreća, ali je više i teško i lakše ozlijeđenih osoba. Zamjećuje se i blago smanjenje broja prometnih nesreća s vozačima u alkoholiziranom stanju. Ove godine u prometnim je nesrećama sudjelovalo 15 pijanih vozača, a prošle godine bilo ih je 18. Jedan od glavnih razloga zbog kojih dolazi do prometnih nesreća je brzina, a nesreće se događaju i zbog oduzimanja prednosti prolaska, alkoholiziranosti vozača, a onda i zbog ostalih prometnih prekršaja.

- Kako dolazi ružnije vrijeme, podsjetio bih vozače na neke od specifičnosti koje nikako ne smiju zanemariti. Lošiji vremenski uvjeti, kiša i magla koje možemo očekivati za posljedicu imaju skliske kolnike i slabiju vidljivost, a to su uvjeti s kojima će se vozači sve češće susretati. Upozorio bih vozače na odredbe članka 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji nam govori da je vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi uvjetima i stanju na cesti. Tu se misli na vidljivost, preglednost, atmosferske prilike, stanje vozila i tereta te gustoću prometa, a s dopuštenom brzinom vozač može vozilo pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti - upozorava Dlab.

Povećana je i mogućnost pojave blata na kolniku, bez obzira na to je li blato posljedica oborinskih voda i prelijevanja vode i blata preko kolnika, ili je ono naneseno na kolnik na kotačima traktora ili sličnih vozila koja se uključuju u promet sa zemljane ceste ili gradilišta. "Vozačima koji se s takvih površina uključuju u promet napomenuo bih da su prije uključivanja u promet na cestu dužni zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača, jer blato naneseno na kolnik predstavlja veliku opasnost za druge sudionike u prometu", upozorio je Dlab.
P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana