Crna kronika
SLUČAJ “ORTYNSKI”

Buran nastavak suđenja zbog paleži vikendice
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Branitelji rekli sutkinji da im ne dopušta podnijeti prigovor, ona njima da - opstruiraju
OSIJEK - Čitanjem dokaza optužbe nastavljeno je suđenje Draganu Bakoviću, Milanu Bulatu, Jasmini Huzanić, Mariju Tliću, Zdenku Ivankoviću i Robertu Flačeru. Dok se Bakovića tereti da je organizirao palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, ostale se tereti da su u paleži sudjelovali u okviru zločinačkog udruženja.I na početku jučerašnje sudske rasprave odvjetnici su upozoravali na neke stvari koje smatraju nepravilnostima sudskog postupka.

- Onemogućili ste obrani na posljednjoj raspravi podnošenje prigovora. Imamo rješenje koje je specifično jer je predsjednik osječkog Županijskog suda sam sebi odbio izuzeće. Kada je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda također odlučio o svom izuzeću, kolege iz Uskoka napustili su sudnicu. Jako nam je važno da se to uvede u zapisnik. Napišite u zapisnik da mi ne date riječ - rekao je Nikola Mandić, Bakovićev branitelj, glasno se obraćajući sutkinji, koja ga je zbog nadglasavanja i upozorila.

Sutkinja Vlasta Šimenić to je i unijela u zapisnik, no prije toga je rekla: "Vama je uvijek nešto bitno kada u početku treba nešto opstruirati. Neka se uvede u zapisnik prigovor da je obrani uskraćeno pravo da ponovo zahtijeva izuzeće predsjednika suda, mene i ostalih sudaca." Riječ je tražio Ivan Stanić, odvjetnik Zdenka Ivankovića.

- Tražimo da se spisu dodaju svi suspisi kojima se predsjednik suda Zvonko Vrban očitovao na naše zahtjeve za njegovo izuzeće kada smo kao razloge naveli njegove sporne kontakte iz analitičkih kartica. To nam je potrebno radi podnošenja ustavne tužbe - rekao je odvjetnik Stanić. Sutkinja Šimenić Kovač odmah mu je odgovorila.

- Uopće me se ne tiče zašto to tražite. Možete to staviti pismeno, jer se ne tiče ove parnice. Na rješenje, odnosno ispravak rješenja s posljednje parnice, možete se žaliti pismeno - odgovorila je sutkinja. Nakon verbalnih okršaja sudska rasprava je nastavljena čitanjem dokazne dokumentacije tužitelja, u kojoj su navođeni telefonski kontakti optuženika i još nekih osoba koje ne spominju u optužnici.

Podsjetimo, iako Uskok tvrdi da je Čepinčanin Baković organizirao cijelu ekipu i paljenje vikendice, te poslije pomoć Milanu Bulatu, nakon ranjavanja, i njegovo prebacivanje preko granice i liječenje, Milan Bulat i njegov odvjetnik tvrde da je Bulat sam zapalio vikendicu, zbog nekih svojih razloga. Uskok se ne slaže s tim.

Sandra Lacić
TRAŽILI IZUZEĆE NEPOSTOJEĆE OSOBE
Sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač već je prije upozoravala branitelje da prestanu otezati sudski postupak stalnim zahtjevima za izuzeće predsjednika Županijskog suda Osijek Zvonka Vrbana. To su učinili već četiri puta. Posljednji put predsjednik suda doista je sam odbacio zahtjev za izuzeće jer je glasio: Za izuzeće osobe - Ante Vrban, koja ne postoji. Podsjetimo, na početku suđenja svi optuženici rekli su da se ne osjećaju krivima za bilo što. Bulat je također rekao da se ne osjeća krivim ni za kakvo zločinačko udruživanje, ali je rekao da je on sve odradio sam. “Obrana će dokazati da je Milan Bulat počinio to sam, što je detaljno iznio u svojoj obrani, gdje je iznio svoje motive i razloge”, rekla je odvjetnica Gordana Vrandečić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSIJEK

Osumnjičena za pronevjeru novca

2

PRIJAVLJEN 46-GODIŠNJAK IZ BOROVA

Zaplijenili mu 770,3 kg duhana

3

ISTRAGA DALA REZULTAT

Tri mladića ostala bez "trave" i speeda