Osijek
MY BREAST FRIEND

Rano otkrivanje karcinoma dojke spašava živote
Objavljeno 30. listopada, 2019.
Petero gostujućih predavača, svatko iz vlastite perspektive, govorilo je o zloćudnoj bolesti

Odbori za ljudska prava i mir te javno zdravstvo Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) u utorak su u cafe-baru Trica organizirali vrlo dobro posjećeni Science cafe & MED Talk pod nazivom ‘‘My BrEaST Friend‘‘ o karcinomu dojke. Prema uzoru na TED Talk evente, petero gostujućih predavača, svatko iz vlastite perspektive, govorilo je o toj zloćudnoj bolesti.


Profesorica biologije i kemije, dr. sc. Vedrana Ivić o temi je govorila s genetičkog aspekta, dajući tako kroz područja svoje stručnosti dobar uvod u predavanja koja su uslijedila. ‘‘Govorit ću o molekularnim organizmima koji dovode do raka dojke. Karcinom dojke vrlo je kompleksna bolest i jedan je od najčešćih karcinoma u žena koji treba ‘uhvatiti‘ u njegovim ranim stadijima‘‘, prije predavanja rekla je dr. sc. Ivić.


Kao specijalistica onkologije i radioterapije, dr. sc. Josipa Flam predavanje je usmjerila na liječenje onkoloških pacijenata, s fokusom na oboljele od karcinoma dojke, a specijalist opće, estetske i plastične kirurgije, dr. med. Dario Lizatović predavanje je bazirao na rekonstrukciji dojke nakon preboljelog karcinoma.


Dr. med. Sanda Anton, specijalistica psihijatrije, govorila je o psihoterapijskom pristupu i pomoći oboljelima od svih vrsta karcinoma. ‘‘Psihološka medicina područje je koje se uči kako bi se liječnik i pacijent mogli prilagoditi međusobnim reakcijama jednih na druge. Tri su osnovne psihičke reakcije oboljelih od karcinoma: depresivna, projektivna i negirajuća. Bitno je u priču uključiti psihijatre jer prema nekim je istraživanjima čak 80 posto psihijatrijskih bolesti kod karcinoma - neprepoznato‘‘, kaže dr. med. Anton.
Posljednje je predavanje održala specijalistica obiteljske medicine, dr. med. Lidija Prlić, koja je s nazočnima podijelila iskustva s karcinomom dojke iz svoje dugogodišnje prakse.


Danijel Miklić
EDUKACIJA JE IZUZETNO VAŽNA
Iz CroMSIC-a kažu kako je svrha ‘‘My BrEaST Friend‘‘ predavanja bila osvijestiti javnost, pomoći oboljelima od karcinoma dojke dajući im informacije iz područja genetike, onkologije, psihijatrije i plastične kirurgije te o istoj educirati sve zainteresirane. ‘‘Kao udruga studenata medicine ovaj smo događaj organizirali jer smatramo kako na ovu temu treba staviti još veći naglasak i kako zaslužuje veću pozornost javnosti. Bitno je naglasiti važnost prevencije jer ako se rak dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90 posto‘‘, rekla je Veronika Šikić iz udruge CroMSIC.
Možda ste propustili...

KOPIKA ZATVORENA, DRAVA KRCATA, MORE DALEKO

Ljetovanje u dvorištu - rasprodani PVC bazeni

490 GODINA AUGSBURŠKE VJEROISPOVIJEDI

Velika obljetnica luteranske Crkve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PREDŠKOLSKIM SE USTANOVAMA "KUHAJU"

Vrtići usijani - "klima" nema ili su neispravne

2

ZAPOČELO LJETNO SEZONSKO SNIŽENJE

Oprez, poznata marka nije i jamstvo kvalitete

3

KRAJ AKADEMSKE GODINE NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Dekani: "Nastojimo maksimalno ići na ruku studenata"