Osijek
UREĐIVANJE POSLJEDNJIH POČIVALIŠTA

Naručuje se cvijeće i čišćenje grobova
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Preko web-shopa kupuju cvijeće i svijeće te traže postavljanje na grobove * Postoje i obrti za čišćenje grobnih mjesta

Tisuće grobova na osječkim grobljima u sljedeća tri dana bit će uređeno raznim vrstama umjetnog i svježega cvijeća. Neki su građani to učinili i nekoliko dana ranije, pa će danas, na Sve svete i na Dušni dan samo obići posljednja počivališta i zapaliti svijeće. Međutim, brojni su oni koji zbog različitih razloga neće moći to učiniti osobno, nego će angažirati pojedince da to učine umjesto njih kako posljednja počivališta ne bi ostala neuređena, odnosno bez cvijeća i svijeća. Da (bivši) Osječani o tome itekako vode računa pokazuje i veliki interes na web-shopu tvrtke Ukop, gdje se s nekoliko klikova može naručiti cvijeće i njegovo postavljanje na grobno mjesto.

Web shop
- U pravilu nemamo puno narudžbi za čišćenje grobova, iako i to nudimo kao uslugu. Možda se dogodi dva ili tri puta godišnje da netko zatraži čišćenje groba. No zato naš web-shop neprestano posjećuju građani koji traže postavljanje svijeća i cvijeća, odnosno cvjetnih aranžmana, na posljednja počivališta svojih najmilijih. I to ne samo uoči nastupajućih Svih svetih nego tijekom cijele godine – pojašnjava direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, dodajući da je u sklopu zahtjeva i postavljanje cvijeća i(li) svijeća na određeni datum.

Ovaj vrlo jednostavan način narudžbe kojim se može odabrati vrsta i cijena cvijeća, odnosno cvjetnih aranžmana i svijeća, koristi se sve češće. Ostrički kaže kako nema razlike u učestalosti narudžbe u bilo koje doba godine. Kako bi dokazali da su ispunili zahtjev, iz Ukopa stranci potom fotografiraju posljednje počivalište.

- Općenito vidim da je veći broj posjetitelja nego proteklih godina, odnosno da je puno više cvjetnih aranžmana na grobnim mjestima nego što je bilo ranije - zaključio je Ostrički.

Obrt za čišćenje
Magdalena Vujić iz Tenje već duže vrijeme građanima na zahtjev uređuje, odnosno čisti posljednja počivališta njihovih najmilijih. Nakon što je ostala bez posla, ova se 59-godišnjakinja odlučila za ovaj posao i ubrzo su je počeli nazivati, kaže, uglavnom stariji ili sugrađani koji zbog zdravstvenog stanja ne mogu sami doći na groblje. Često joj se javljaju, kaže, osobe koje su ranije živjele u Osijeku, odnosno ovdje im je pokopan član obitelji.

- Ljudi koji žive izvan Osijeka uglavnom traže čišćenje grobova, što katkad zahtijeva ribanje i temeljito pranje. Netko me traži tek da stavim cvijeće i upalim svijeće. Kad uredim grob, obvezno im pošaljem fotografiju da vide kako izgleda. Lagala bih kad bih rekla da od toga mogu živjeti, no drago mi je da nešto radim, jer još uvijek nisam za mirovinu - rekla nam je Vujić. Dodaje kako su neki grobovi toliko zapušteni da samo uređenje traje i po nekoliko dana. No sretna je, kaže, da se može "pokriti", a osjećaj da pomaže drugima i pritom je aktivna puno joj znači.

Inače, svi oni koji će osobno doći na posljednja počivališta mogu to učiniti kad god požele 1. i 2. studenoga. Valja podsjetiti da ulaz automobilima na groblje na sam blagdan Svih svetih nije dopušten nikome izuzev hitnih službi (policija, vatrogasci i Hitna pomoć, nap.a.), te odlukom tvrtke Ukop - i u rikši. To pak vrijedi samo za teško pokretne, odnosno osobe s invaliditetom. Iz Ukopa još jednom podsjećaju građane na to da će uprava biti otvorena 1. studenoga od 6 do 19 sati. Cvijeće se također može kupiti na tržnicama, u cvjećarnicama te ispred grobalja gdje će, tradicionalno, u ponudi biti i velik izbor svijeća.

- Još jednom podsjećamo građane da ne pale svijeće blizu cvjetnih aranžmana te da ih razdvoje kako ne bi topljenjem izazvale požar. Za slučaj potrebe, tu je dežurni telefon 0800-9992 - dodao je Ostrički.

Marija Mihelić
HOPGD “Zrinski” pjeva na grobljima
Otkako je osnovano, Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo “Zrinski” na Sve svete pjeva na grobljima u spomen na sve pokojne. Tradicija neće izostati ni ove godine, pa će tako 1. studenoga u 14 sati članovi HOPGD-a “Zrinski” pjevati na Retfalačkom groblju, u 15.30 sati na Groblju svete Ane te od 16.15 sati na Novogradskom groblju.

- Molimo građane da prisustvuju kako bi se zajednički molitvom i pjesmom prisjetili svih pokojnika - poručuju članovi “Zrinskog”, čija je najava i dio tjednih župnih obavijesti.
Možda ste propustili...

CENTAR ZA INTERDISCIPLINARNA ISTRAŽIVANJA

Predavanje iz ciklusa scientific inter_view

LEGLA KOMARACA POJAVILA SE KOD JOSIPOVCA

Obavljen je prvi larvicidni tretman, i dalje monitoring

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAKRIZA SMANJILA GOSPODARSKU AKTIVNOST

Javni bilježnici suočeni sa znatnim padom prometa

2

OPASNO GRADILIŠTE U RUŽINOJ ULICI

Opasan teret nad glavama prolaznika

3

U ORGANIZACIJI TZ-A I OSJEČKOG SAJMA

Sajam antikviteta vraća se u Tvrđu nakon dva mjeseca