Regija
FRAN BUKULIN O DOJMOVIMA POSJETA SAD-U

Amerikanci su iznenađujuće ljubazni i pristupačni ljudi
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Svi su jako pozitivni, nasmijani, imaju energiju koja je definitivo zarazna
VINKOVCI

Zahvaljujući Zakladi Hrvatska za djecu čiji je stipendist, Vinkovčanin Fran Bukulin (19) boravio je dva tjedna u Americi, u Kaliforniji. Fran se vratio pun dojmova koje dijeli s roditeljima i prijateljima.

- Prošla i ta Amerika! Ta sanjana i razvikana Amerika - počinje Fran svoju priču o dojmovima s prvog putovanja u Ameriku dodajući kako je sam put bio jednako naporan koliko i uzbudljiv, od 12-satnog leta, hodanja po golemim aerodromima, procesa ukrcavanja prtljage, razgledanja nepoznatih gradova.

Veliki šok
- Nakon dolaska u Ontario i Kaliforniju doživjeli smo, po meni, golem kulturološki šok. Nismo ni stigli kući s aerodroma gdje smo bili smješteni, a već mi se promet svidio! Amerikanci imaju jako dobro organiziran promet, primjer su free right turn, koji vam omogućuje da na bilo kojem raskrižju, bez obzira na crveno svjetlo na semaforu, možete skrenuti udesno ako nitko ne nailazi, a tu je i carpool lane na autocesti za sve koji u automobilu imaju dvoje ili više ljudi, imaju pravo uz nadoplatu koristiti brzi trak i neće upasti u gužvu. Osim prometa, jako mi se svidjela priroda. Iako je klima topla i suha, oštra također, imaju planine i šume kakve još nisam vidio. Plaže su divne za zalaska sunca, kao i ocean, iako je hladan i ne baš primamljiv za kupanje. Obilazeći i upoznavajući gradove, muzeje, restorane, spoznao sam kako su Amerikanci zapravo iznenađujuće ljubazni i pristupačni ljudi, dobronamjerni prema strancima. Nema šanse da vas konobar neće obići najmanje pet puta i upitati jeste li bili zadovoljni jelom, trebate li još što i pitati vas odakle ste ako shvati da ste stranac. Ljudi se općenito čine zadovoljni i spremni su pomoći što god ih pitate - kaže Fran i posebnu zahvalnost upućuje sveučilišnoj profesorici Suzani Tkalčić, koja im je bila domaćica, "naša američka mama", kako ju naziva Fran. Posjetili su Western University of Health Sciences u Pomoni gdje ona radi kao profesor patolog. Bili su na Mountain Baldy i proveli večer razgovarajući uz vatru.

Imaju energiju
- Hrvoje Smodlaka nas je uglavnom vodio po prirodi jer je obožava i zna mnogo o stablima o kojima nas je ponešto i naučio kad nas je vodio u malo planinsko mjestašce zvano Big Bear Lake. Tamo smo također vidjeli i granicu različitih ekosustava, primjerice šume i pustinje Mojave – prepun je dojmova Fran Bukulin, dodajući kako je naučio da su Amerikanci jako ponosni na svoju državu, na svoju vladu, ponajviše na svoju vojsku, policiji vjeruju, vojsci se dive i izrazito su militaristička zemlja.

- Bili smo u San Diegu i obišli San Diego Zoo, Sea World i Safari Zoo Park. San Diego nam se najviše svidio. Sve se činilo drukčije, ljudi su bili na ulicama i uživali na kavama, u restoranima... Kao da nije bila Amerika iako, koliko sam uspio shvatiti iz priča, Amerikanci su radoholičari, puno se radi, od ponedjeljka do petka svi su na poslu, a vikendom se odlazi iz grada na odmor u prirodi s najbližima. Svi su jako pozitivni, nasmijani, lica su im sretna, imaju energiju koja je definitivo zarazna. Las Vegas je grad svjetla, svega blještavog i zabavnog, glazba, pozornice posvuda, kasina, hoteli na svakih pet metara. Svi se zabavljaju, plešući ili kockajući, gledajući ili sudjelujući. Nakon Las Vegasa na red je došlo gostovanje kod Frane i Edite Jerković u San Pedru. Frane nam je pokazao cijeli grad, njihovu veliku luku i Downtown Santa Monice. Edita nas je vodila u srednju školu gdje radi, gdje smo upoznali i sprijateljili se s djecom koja su nas provela kroz školu i pričali kako je to biti srednjoškolac u Americi – kaže Fran i opisuje posljednje dane kada su ih ugostili Maya Bristow i njezina kći Emily. Poveli su ih u obilazak Los Angelesa i Venice Beacha, najpoznatije američke plaže koja ih je oduševila zbog puno kupača, puno restorana i kafića i ljudi koji se sunčaju, skejtaju i rolaju radeći pri tome trikove, trgovaca koji prodaju magnete i suvenire do onih koji prave figure od pijeska, poput hobotnice.

-Tu je došao i kraj našem dvotjednom putovanju života! Putovanju o kojem svi sanjaju, u Ameriku, i zato zahvaljujem svima koji su nam to omogućili. Bilo je ovo, što se kaže, life changing iskustvo. Putovanje koje ću pamtiti svakoga dana svog života i o kojemu ću pričati svima koje sretnem – kaže Fran Bukulin, od ove jeseni student medicine.

Miroslav Flego
U PREDAVAONICAMA UGODNA ATMOSFERA
Nazočili su predavanju na Veterinarskom fakultetu i upoznali američki sustav obrazovanja. “U predavaonicama je uglavnom vladala ugodna atmosfera, a studenti rado ispomažu. Drago mi je bilo vidjeti kako zdravo radno okruženje imaju i kako je lagano raditi i učiti u takvoj okolini. Upoznali smo dr. Hrvoja Smodlaku koji radi na tom fakultetu kao anatom i histolog. On nas je odveo u Los Angeles na brzu rutu Hollywooda gdje smo se slikali sa znakom u daljini, prošli filmski poznati Walk Of Fame i divili se pjevačkim i filmskim zvijezdama koje su dobile mjesto na pločniku. Vidjeti uživo ta mjesta koje znamo iz filmova bilo je iskustvo koje oduzima dah. Sve te palme, skupocjeni automobili, suludo skupe trgovine koje je lijepo samo gledati, ali da biste kupili nešto, treba jako puno novca”, kaže Fran.
Na mnogim su kućama nacionalne zastave, što daje osjećaj jedinstva i sloge, ulice i autoceste su čiste
Najčitanije iz rubrike