Regija
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE I GRADSKA KNJIŽNICA

Uz energetsku će uštedu i uljepšati vizuru Slatine
Objavljeno 31. listopada, 2019.
SLATINA

U drugoj polovici ožujka u organizaciji Grada Slatine i Gradske razvojne agencije Slatine GRAS održana je početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice. Ovih dana radovi su u punom jeku pa se na zgradi i oko nje može vidjeti desetak i više radnika kako vrijedno ostvaruju projekt obnove, a ta velika zgrada poprima drukčiji izgled. Projekt obnove Grad Slatina prijavio je na javni poziv Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Provedbom mjera energetske obnove očekuje se smanjenje potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje, na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe tih mjera te korištenje obnovljivih izvora energije. Zgrada Pučkog otvorenog učilišta sagrađena je 1950. godine, a temeljitom obnovom očekuju se znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 80,97 posto i toplinske primarne energije od 61,56 posto te ušteda u emisiji CO2 od 60,83 posto. Osim toga, u prizemnom dijelu zgrade nalaze se prostorije Gradske knjižnice i čitaonice koje nisu imale dovoljnu visinu pa je bilo potrebno produbiti prostor, što je bio dodatni napor, i u građevinskom i u financijskom smislu.

Ukupna vrijednost projekta je 5.459.931,88 kuna, a od prihvatljivog iznosa EU sredstvima bit će financirano 3.174.617 kuna. Provedenom obnovom bit će postavljena toplinska izolacija vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, rekonstruirana ventilacija s rekuperatorima zraka i djelomična rekonstrukcija plinskog sustava grijanja i hlađenja zgrade.

Ostvarenjem ušteda nakon završetka projekata osigurat će se sigurniji i kvalitetniji rad djelatnika, kao i boravak korisnika u tim zgradama.

Zgrada Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice nalazi se na Šetalištu Julija Bürgera u samom središtu grada pa će njezina obnova, osim svih energetskih ušteda, pridonijeti i ljepšoj slici grada.
P. Žarković
Zgrada Pučkog otvorenog učilišta sagrađena je 1950., a temeljitom obnovom očekuju se uštede toplinske energije od 80,97 posto
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BELIŠĆE KREĆE U NOVI PROJEKT

Nakon četiri desetljeća počinje obnova bazena

2

ZAMALO PREGAZIO PJEŠAKA

Bik nije htio na klanje,
bježao centrom Slatine

3

VIJEĆNICI HDZ-A NAPUSTILI SJEDNICU

Smjene i imenovanja u županjskom Vijeću