Regija
POKREĆU INICIJATIVU

Stop prometu teških kamiona tijekom vikenda
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Najistočnija županija suočena je s vrlo velikom frekvencijom tranzitnog prometa i traži rješenja
ŽUPANJA

Vukovarsko-srijemska županija pokreće inicijativu da se prema uzoru na susjedne europske zemlje i u Hrvatskoj uvede zabrana tranzitnog prometa teških kamiona vikendom. To nam je potvrdio zamjenik župana Josip Dabro, ujedno i predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama VSŽ-a.

Proteklog su petka članovi Savjeta podnijeli izvješće o stanju sigurnosti. Statistički gledano, u odnosu prema prvih devet mjeseci 2018. zabilježen je manji broj prometnih nesreća, lakše ozlijeđenih u prometu i materijalnih šteta, a broj teže ozlijeđenih osoba je povećan. Kao glavni uzroci istaknuti su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitelom u vožnji, što, istaknuto je, zahtijeva represivne mjere i opravdava velike kazne. Upozoreno je kako je frekvencija tranzitnog prometa kroz najistočniju županiju povećana i prijedlog je Savjeta da se prema uzoru na susjedne zemlje uvede zabrana prometa teških kamiona vikendom.

- Najveći je problem tranzicija kroz našu županiju, preko graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, tu imamo najviše prometnih čepova, posebice vikendom, i ljudi se zbog toga najviše žale. Naša je želja, ali i velika potreba, zabraniti promet teških kamiona vikendom, kao što su to učinile i susjedne europske zemlje. Ali to ne možemo učiniti mi, odluku bi trebala donijeti Vlada RH na razini cijele države – pojašnjava Dabro. Ističe da je u toj županiji situacija najgora. Smještena je na čvorištu cestovnih pravaca, na vrlo frekventnom prometnom koridoru s istoka prema zapadu. Njome prolazi autocesta Zagreb - Lipovac, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza sa Srbijom. Bajakovo je najprometniji i najveći granični prijelaz u RH i jedna od najfrekventnijih točaka na putu koji povezuje zapadnu i istočnu Europu. Njime godišnje prođe više od dva milijuna vozila s više od 6,5 milijuna putnika. Gužve su, posebice u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora, danonoćne i na prelazak granice, iako su tada otvorena 24 traka, puni profil, nerijetko se satima čeka u kilometarskim kolonama. Jedno je od ključnih rješenja za rasterećenje Bajakova, ističe Dabro, gradnja Autoparka Lipovac s uređenom infrastrukturom, gdje bi kamioni silazili s autoceste, sređivali dokumentaciju, carinu, špediciju, vozači se okrijepili...

I mještanima Tovarnika i Ilače, o čemu smo prije nekoliko mjeseci pisali, dozlogrdio je teror teških kamiona koji, na putu prema državnoj granici Hrvatska - Srbija, u kolonama prolaze kroz njihova sela, ugrožavaju sigurnost i uništavaju
infrastrukturu.

Marija Lešić Omerović
ograničenje
PREMA UZORU

NA SUSJEDNE

EU ZEMLJE
RATERETITI PREOPTEREĆENE PRIJELAZE
“Uvođenjem zabrane teretnog prometa vikendom rasteretili bi preopterećene granične prijelaze u našoj županiji. I PU vukovarsko-srijemska poslala je dopis Ministarstvu prometa i MUP-u, ali nisu se očitovali. Naravno da postoje i određeni lobiji kojima to ne odgovara, ali politika mora zauzeti stav i uskladiti zakon s drugim europskim zemljama koje ga imaju na razini države. Inicijativa kreće iz Vukovarsko-srijemske županije, pa ćemo vidjeti”, kaže Dabro. Promet za kamione bio bi prekinut petkom u 22 sata i trajao sve do nedjelje u 22 sata. “U nas nema zabrane prometovanja i svi tada nastoje prolaziti kroz Hrvatsku, i to je ključni problem jer vozači ‘pikiraju’ baš vikend”, ističe.
Možda ste propustili...

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

DAN HRVATSKIH BRANITELJA POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE

Vijenci, mimohod pobjednika i program u Vojarni 123. brigade HV

17. MIHOLJAČKI SAJAM - MJESTO OKUPLJANJA

Stiglo pedesetak izlagača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara

2

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

3

RADOVI SE BLIŽE KRAJU

Asfaltirane staze i na novom dijelu groblja