Novosti
KONFERENCIJA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Problemi s nasiljem nad ženama eskalirali
Objavljeno 30. listopada, 2019.
Problemi s nasiljem nad ženama eskalirali su u Hrvatskoj, upozorili su u srijedu stručnjaci, aktivisti te parlamentarni zastupnici, istaknuvši na stručnom skupu potrebu da se osnaže sve žene i djevojčice za donošenje odluka u političkom, ekonomskom i javnom životu.


"Konferencija je zamišljena da pruži konkretne preporuke što se u Hrvatskoj može napraviti i te zaključke i preporuke poslat ćemo Vladi zajedno s detaljnim opisom svega što se događalo. Ovo je zajednički napor da Vladi pomognemo u rješavanju problema koje Hrvatska ima", rekao je uoči konferencije saborski zastupnik i jedan od organizatora Bojan Glavašević. Cilj međunarodne konferencije o ravnopravnosti spolova i osnaživanju svih žena i djevojčica je približiti tu temu hrvatskoj javnosti kroz razmjenu iskustava stručnjakinja i stručnjaka te na primjerima dobre prakse drugih zemalja. "Dok nova Europska komisija promovira rodnu ravnopravnost kao civilizacijski doseg te se obvezuje na snažniju borbu za istu, vladajući u Hrvatskoj opstruiraju javne rasprave na ovu temu, što je vidljivo iz primjera ove konferencije", ocijenio je zastupnik u europskom parlamentu Predrag Fred Matić.


"Kada je riječ o regiji istočne Europe i središnje Azije, postoji problem nasilja nad ženama čija je učestalost velika. Sve zemlje u regiji, uključujući i Hrvatsku, dio su Istanbulske konvencije. Najbolja stvar za borbu protiv nasilja nad ženama u regiji zapravo je provođenje konvencije i prilagođavanje nacionalnih zakona", ocijenila je koordinatorica programa za rodnu ravnopravnost za Tursku pri Ujedinjenim narodima Meltem Ağduk.
Međunarodna konferencija organizirana je u suradnji s Europskim parlamentarnim forumom za seksualna i reproduktivna prava, Platformom za reproduktivna prava, Udrugom Pariter i udrugom U Dobroj Vjeri te Klubom zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove Politike.H
Možda ste propustili...

ZVONIMIR SAVIĆ SAVJETNIK PREMIJERA ZA EKONOMSKA PITANJA

Naše gospodarstvo bi se 2022. moglo vratiti na pretkriznu razinu

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Petero novooboljelih od koronavirusa

Najčitanije iz rubrike