Novosti
REALNOST PRORAČUNA I SEBIČNOST ZAHTJEVA

Može li Vlada izbjeći zamku u koju bi upala pristankom na povišice prosvjetarima?
Objavljeno 30. listopada, 2019.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da bi na idućoj sjednici Vlade trebao biti predstavljen rebalans državnog proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću. Različite skupine hrvatskih građana i korisnika proračuna pritiscima i lobiranjima pokušavaju zaroniti u to malo more javnog novca.

Ministar Marić smireno prognozira mirno proračunsko more, odnosno nastavak uravnoteženja i odbijanje pritisaka koji dolaze s različitih strana. Najvažnija briga i posao mu je osigurati obavljanje nesmetane funkcije centralne uprave i lokalne samouprave u skladu s prihodima koji će također biti osvježeni kroz paket poreznih izmjena.

Mnogi od korisnika osjećat će se zakinutima u novim financijskim projekcijama i kombinacijama. Ne čudi jer je takva ljudska pojedinačna, a pogotovo kolektivna priroda. Ovisno o afinitetima neke stvari već traže jedni, a druge će tražiti drugi. Ali baš uvijek, bez iznimke, u svakom novom izbornom ciklusu sa svojim zahtjevima pojave se prosvjetni radnici i njihovi apologeti. Predsjednici sindikata i istureni pojedinci iz prosvjetnih redova tako i sada frazama o vlastitoj nezamjenjivosti, neuvaženosti i bitnosti iznova dijele hrvatsko društvo i njegovo biračko tijelo pred predsjedničke i parlamentarne izbore. I to na one koji su za povećanje plaća prosvjetnim radnicima te na one koji su protiv toga. Vlada rastrgnuta između ove osjetljive skupine vlastitih službenika i realnosti proračuna balansira na tankoj niti, već prenapregnutoj struni od zagarantiranih porasta osnovica na plaće svim državnim i javnim službenicima i namještenicima koju zbog sile zakona i prosvjetni radnici s pravom prihvaćaju kao neospornu činjenicu. Upravo zbog toga, ali ponajprije zbog sindikalnih manipulacija s iznosima plaća u prosvjeti ostali porezni obveznici su osnažili uvjerenje da se tu ne radi samo o materijalnim pravima profesora i učitelja, nego da tu sinkronizirano operiraju dobro organizirane grupe za pritisak. Čiji je osnovni cilj proizvodnja javnog diskursa usmjerenog na mobilizaciju prosvjetnih radnika i formiranje javnog mišljenja pred izbore. Prema svemu sudeći, iskorištava se i najmanja prilika da bi se unazadili napori Vlade i smanjio potencijal vladajuće koalicije prije donošenja tzv. proračuna izborne godine. Na takav način ovom istinski nezamjenjivom prosvjetnom dijelu hrvatskog društva čini se medvjeđa usluga. Svrstava ih se u skupinu usmjerenu samo na sebe, neosjetljivu na probleme drugih. Svjesni toga ili ne, prosvjetni čelnici misle da su više od legitimnih predstavnika i uopće ih ne zanima imaju li njihovi zahtjevi uporište u stvarnim mogućnostima države. Smatraju da ako su povišice dobili vojnici i medicinski radnici, zašto ne bi i oni. Upravo se tu prema riječima ravnateljice Ekonomskog instituta Zagreb Maruške Vizek otvara Pandorina kutija iz koje sada mogu izići ne samo učitelji nego i mnoge druge kategorije službenika koje će također tvrditi da su u odnosu prema nekim drugim resorima potplaćeni. Što uz moguće slabljenje ekonomske aktivnosti i nadolazeću recesiju najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske te parcijalno zadovoljavanje različitih interesa smanjuje preduvjete za uvođenje eura. A preduvjet za to je smanjenje, a ne povećanje javnog duga kojim bi se između ostalog isplatile i plaće prosvjetnim radnicima.
D.Majetić
RUŠENJE EGZISTENCIJALNOG ZIDA
Sindikalni čelnici i dio politiziranih prosvjetara naglašavaju da u štrajkove ulaze protiv svoje volje jer su tobože dovedeni pred egzistencijalni zid. Koji će srušiti, ako treba, i nesmiljenim pritiskom samo kako bi dohvatili povišice iz komadića proračunskog kolača koji se upravo mijesi. Tako je uzavrela krv ove i doslovno, a ne samo političke, vruće jeseni ponovno prekipjela varivo odnosa sindikata obrazovanja, dijela prosvjetnih radnika i poslodavca - Vlade RH.
Maruška Vizek

ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb

TEŽAK POLOŽAJ

Maruška Vizek je za tportal.hr istaknula bitnu zamku u koju bi Vlada upala prihvaćanjem zahtjeva sindikata kazavši: “Nije naodmet napomenuti i da pristajanje na povećanja plaća u trenutku kada već postoje ozbiljne naznake budućeg usporavanja ekonomske aktivnosti i/ili recesije, stavlja neku buduću vladu koja će biti prisiljena ukidati povećanja plaća dogovorena krajem 2019. u iznimno težak pravni položaj. Naime, ako ste potpisali dodatke na kolektivni ugovor u trenutku kada ste već znali da ekonomska aktivnost slabi i da se sprema recesija, nećete imati opravdani razlog da takve dodatke kolektivnim ugovorima ukinete jednom kada nastupi recesija. Sindikati će u tom scenariju na sudu osporavati ukidanje dodataka i imat će opravdani razlog očekivati presudu koja će ići njima u korist.”
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

Najčitanije iz rubrike