Novosti
UDRUŽENI KAPACITETI, ZNANJE I ISKUSTVO

Tri šećerane objedinjene u Hrvatsku industriju šećera
Objavljeno 30. listopada, 2019.
Viro, Tvornica šećera Osijek i županjska Sladorana sada posluju kao jedna tvrtka

Viro Tvornica šećera izvijestila je da je dovršen postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera, odnosno triju hrvatskih šećerana - Viro Tvornice šećera, Tvornice šećera Osijek i županjske Sladorane.

Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, u utorak su zaključeni svi preostali provedbeni sporazumi na temelju kojih je dovršen postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera. "Objedinjavanje je provedeno udruživanjem proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva i prijenosom proizvodne imovine triju hrvatskih šećerana na trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera", ističe se.

Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana potpisale su 28. prosinca 2018. ugovor koji predviđa objedinjavanje hrvatske industrije šećera udruživanjem proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva, prijenosom poslovanja na novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera. U novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro i Sladorana zajedno 60 posto.

Osnovni cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera, kako je istaknuto, stvaranje je efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.

Član Uprave Žito grupe Josip Bičvić je nakon potpisivanja ugovora podsjetio kako je cijeli proces trajao više od godinu dana, odnosno od lipnja 2018.

- Sve su se strane tada vrlo brzo suglasile o načinu objedinjavanja hrvatske industrije šećera te su potpisale i predugovor. Međutim, trebalo je nakon toga proći određenu proceduru kod nadležnih tijela, poput Agencije za tržišno natjecanje, i slično te, ono što je najvažnije, osigurati financijski okvir, pa su pregovori s bankama potrajali duže nego što je planirano, s obzirom na dosta lošu situaciju u sektoru šećera. Zatražili smo i dobili podršku Vlade RH i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) jer su unatoč svemu prepoznale potencijal hrvatskog šećeranskog sektora, inače najvećeg izvoznika u hrvatskom agroprehrambenom sektoru - rekao je Bičvić.

Dodao je da su odsad sve tri hrvatske šećerane jedna tvrtka, imenovani su članovi Nadzorog odbora i nova Uprava. Na čelu Hrvatske industrije šećera je Željko Zadro (u ime Viro grupe), a članom Uprave postao je Ivan Pandurević (iz sustava Žito grupe).

- Operativno spajanje triju šećerana odgađa se do 1. siječnja 2020. s obzirom na to da se u sve tri šećerane trenutno odvija kampanja prerade šećerene repe, a u osječkoj i prerada sirovog trščanog šećera. Nakon što se provede inventura, u pravom smislu će profunkcionirati tvrtka Hrvatska industrija šećera (HIS) - kazao je Bičvić.

Kako je dodao, djelatnici Vira i Sladorane s 1. lipnja već jesu pod kapom HIS-a te su ugovori i sva radnička prava preneseni, a djelatnici osječke šećerane ući će 1. siječnja 2020. Na upit hoće li eventualno doći do smanjenja broja radnika, Bičvić je izjavio da će sve ovistii o ugovorenim površinama pod šećernom repom u 2020. godini.

Komentirao je i kampanju u osječkoj šećerani rekavši da će, prema trenutnim procjenama, trajati do početka prosinca.

- U planu je preraditi 400.000 tona korijena šećerne repe. Kvaliteta, prinosi i digestija ispod su naših očekivanja, ali su bolji nego lani - rekao je.

Zdenka Rupčić/H
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar