Osijek
PODUZETNI SUVLASNICI STAMBENE ZGRADE

Na Sjenjaku 101 dosjetili se kako dodatno uštedjeti
Objavljeno 28. listopada, 2019.
Zgrada ima svoju mrežnu i FB-stranicu s novostima i podatcima o financijama

Periodično u našem dnevnom listu izvještavamo o zbivanjima u zgradi na Sjenjaku 101, i to uvijek s pozitivnim razlogom. Ne samo što su sa 133 stana i više od 250 stanara jedna od najvećih zgrada u Osijeku općenito nego i odličnim "menadžeriranjem" vuku poteze od kojih svi suvlasnici imaju koristi.


Već smo izvijestili o tome kako zahvaljujući odličnom položaju zgrade iznajmljuju krov teleoperatorima za njihove odašiljače, prostorije u prizemlju također su u najmu, tako da obvezna zajednička pričuva, zapravo, čini samo trećinu prihoda. Nije čudo što su u međuvremenu među prvima realizirali i projekt energetske obnove, uživaju u ostvarenoj uštedi u električnoj i toplinskoj energiji... Zgrada ima svoju facebook-stranicu, na kojoj se izmjenjuju svakodnevne informacije, ali i web-stranicu na kojoj su dostupni podaci o financijama...


Sada su pak naše kamere zabilježile angažman dizalice ispred zgrade, što je bio razlog da se ponovo čujemo s Krešimirom Ižakovićem, dugogodišnjim predstavnikom suvlasnika.


- Dizalica je angažirana za skidanje stare telekomunikacijske opreme koja se nalazi na zgradi te za podizanje nove. Standardna je to zamjena opreme, no dizalica je angažirana jer je i vremenski učinkovitija od teretnih dizala kojima naše zgrada raspolaže. Uostalom, kada se nešto veliko i teško transportira kroz zgradu, gotovo uvijek dolazi i do oštećenja imovine - objašnjava Ižaković.


A sprema li se neki novi projekt? Zapravo nismo iznenađeni kada dobijemo potvrdan odgovor.
- Planiramo ugradnju fotonaponske elektrane na krov prema ESCO modelu, u smislu pokrivanja troškova vlastite potrošnje električne energije - kaže nam naš sugovornik. Model je to prema kojemu dobavljač te opreme po sustavu "ključ u ruke" vodi kompletan projekt te preuzima i financijski rizik uz jamstvo ušteda. Drugim riječima, trošak te investicije, prema proračunu stanara "stojedinice", iznosi - nula kuna.


Dario Kuštro
REZULTATI NJIHOVIH INVESTICIJA ZANIMAJU I ZNANOST
Zgrada je u međuvremenu postala zanimljiva i znanstvenim institucijama - primjer je učinkovitosti uštede i u toplinskom sustavu. Stoga su ostvareni rezultati nakon prelaska s inidrektnog na direktni sustav grijanja, pa i smanjenje angažirane snage, predmetom znanstvenih radova domaćih instituta i fakulteta tehničkog smjera. Također, njihovi se podatci koriste i u segmentu povezanom s ugradnjom razdjelnika. Iz transparentno pokazanih i prikazanih rezultata iščitava se - nakon rekonstrukcije sustava grijanja u jednom dijelu te ugradnje razdjelnika u drugom ostvareno je smanjenje potrošnje toplinske energije za više od 30 posto.

A kako nakon provedene energetske obnove pročelja slijedi tek prva zima, još je rano za podatke i o toj vrsti uštede, no projektirana je ušteda toplinske energije veća od 60 posto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDENTICA S FILOZOFSKOG OBJAVILA KNJIGU

Ivona Martić (21) glasno
progovorila o svojoj tišini

2

GOSPODARENJE OTPADOM

Radić: Hvala, Osječani! odvajamo 51,26 % otpada

3

PREVENTIVNA AKCIJA POLICIJSKE UPRAVE

Biciklistima malo “jezikove juhe” i puno darova