Osijek
STANJE NA TRŽIŠTU NEKRETNINA U OSIJEKU

Mladi radije kupuju stan, kuću samo ako košta do 100.000 €
Objavljeno 26. listopada, 2019.
Razlog za nove trendove na tržištu povećan je nedostatak manjih ili srednje velikih stanova, pa kupci odabiru kuće slične veličine

Prema najnovijim podacima objavljenim na web-stranici Crozilla.com, specijaliziranoj za trgovinu nekretninama, u kolovozu se ponuda kuća najviše pretraživala upravo u Osijeku. Kako godinama vlada trend smanjene potražnje za njima u korist stanova, odlučili smo istražiti odražava li se spomenuta pretraga na trenutačnu prodaju. Inače, prosječna tražena cijena stana tijekom rujna u Osijeku je iznosila 1012 eura, dok je za kvadrat kuće bilo potrebno izdvojiti u prosjeku 726 eura, stoji u istraživanju portala Njuškalo.

Time se Osijek prema traženim cijenama svrstava u kategoriju srednje skupih gradova gdje prednjači Dubrovnik s cijenom od gotovo 4000 eura za kvadrat stana i gotovo 5000 eura za kvadrat kuće, dok je s druge strane u Vukovaru potpuno drugačija situacija, kvadrat stana u prosjeku stoji 568 eura, a kvadrat kuće 420.

Rast potražnje
Kako nam pojašnjava Krunoslav Šabić iz Tasman nekretnina, očit je porast potražnje na tržištu u zadnje vrijeme, kako stanova tako i kuća. "Razlog tome vidim u povećanim državnim subvencijama za kupnju nekretnine, ali i generalno boljoj ekonomskoj situaciji, zbog čega se definitivno osjeti rast potražnje. Što se tiče same prodaje kuća, tu je vrlo specifična situacija, jer su se one uvijek manje prodavale od stanova, mahom zato što su predstavljale višu razinu življenja. Stanovi su uvijek bili cjenovno pristupačniji i jednostavniji za održavanje, a većina mladih danas, uz europsko radno vrijeme i poznate obveze oko kuće, radije odabire stanove. Danas je moguće za recimo 120.000 eura kupiti stan od 100 m² u nekoj urbanoj vili, a da bi sagradili novu kuću, uz dodatnu cijenu zemljišta, potrebno je između 150.000 i 200.000 eura. Također, primjećujem da oni kupci koji žele kuću uglavnom se odlučuju za nekretnine u neposrednoj okolici Osijeka gdje su one znatno povoljnije, pa čak i upola jeftinije", dodaje Šabić, i ističe kako postoji potražnja i za građevinskim zemljištima.

"Najtraženija su ona u mirnim ulicama gdje je primjetna veća gradnja zadnjih godina, a takav primjer su Uske njive u Osijeku, gdje se nalazi 200-300 novih kuća, kao prava izložba arhitekture. Što se cijena tiče, one dosta variraju ovisno o lokaciji, pa u Retfali, recimo, za parcelu dostatnu za gradnju obiteljske kuće treba izdvojiti oko 60.000 eura dok ćete povoljnije proći u prigradskim naseljima gdje zemljište možete pronaći već za 15.000 eura", zaključio je Šabić.

Nedostatak stanova
Situaciju s najvećim brojem pretraženih kuća upravo u Osijeku prokomentirao je i Marijan Matijević iz tvrtke Ljubek d.o.o. Nekretnine Matijević, koji kaže kako se kuće doista više pretražuju u odnosu na neko ranije razdoblje. “Razlog za to je veliki nedostatak manjih stanova, jednosobnih, dvosobnih, pa čak i manjih trosobnih, zbog čega kupci obilaze i nerijetko kupuju kuće veličine trosobnog stana u Osijeku. Taj će se trend sigurno povećavati, a potražnja za kućama bit će veća, međutim, problem su kuće tržišne vrijednosti iznad 100.000 eura, jer do tog iznosa ima kupaca, ali iznad - teško. Posebno je to izraženo u prigradskim naseljima gdje je teško prodati renoviranu, ili novosagrađenu kuću, s obzirom na to da se zbog kompromisa udaljenosti od grada traže one od 40.000 do 70.000 eura. Ako se netko odluči za gradnju kuće na sagrađenoj građevinskoj čestici, na kojoj se primjerice nalazi kuća za rušenje, morat će izdvojiti od 80 do 120 eura po kvadratu”, dodao je Matijević, i objasnio kako investitori trenutačno u Osijeku grade tzv. urbane vile, i to na manjim parcelama od recimo 400 m². “Riječ je o obiteljskoj gradnji s tri stana po 120 m² koji su uglavnom trosobni ili četverosobni, a cijena kvadrata je niža od stana sa 70 m² u četverokatnici”, pojasnio je Matijević.

Ema Nenadić
TREND GRADNJE URBANIH VILA U OSIJEKU
Na tržištu u Osijeku zamjetan je i nedostatak srednje velikih stanova (dvosobni ili trosobni), približno 80m², što znači da je najviše onih izrazito velikih, s jedne strane, ili izrazito malih s druge strane. “To je točno. Trenutačna potražnja diktira gradnju uglavnom urbanih vila, jer prosječnoj obitelji za ugodan život treba bar 100m² u kojoj bi imali dvije dječje sobe, glavnu spavaću i dnevni boravak. S druge strane, uvijek je prisutna i potražnja za manjim jednosobnim stanovima, pa se onda stanovi srednje veličine, preveliki za samca recimo, a premali za tri ili četiri sobe, manje grade”, potvrdio je Šabić.
RAST CIJENA 6 %
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene stanova na godišnjoj razini u Osijeku su rasle za oko šest i pol posto, što kaže Šabić, ide u prilog tome da se tržište nekretnina konačno stabilizira, a vrijednosti kuća i stanova više ne idu u bescjenje.
Osijek je u kategoriji srednje skupih gradova s prosječnom cijenom od 1012 eura za kvadrat stana i 726 za kuće
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike