Magazin
TJEDNI OSVRT

Neviđeno banaliziranje predsjedničkih izbora
Objavljeno 26. listopada, 2019.

Iako u Hrvatskoj nije na snazi predsjednički sustav, poput onog najfunkcionalnijeg u SAD-u, gdje predsjednik u svojim rukama ima gotovo sve poluge izvršne vlasti, to ipak ne bi trebalo značiti i sve očitije podcjenjivanje te funkcije u domaćim prilikama. U svom programu to ima, uz Kolindu Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, kao najozbiljnije kandidate, i Miroslav Škoro, koji kaže da, ako postane predsjednik, nikako ne želi biti “fikus”.

Doduše, predsjedničke ovlasti u nas, s obzirom na parlamentarni sustav, vrlo su sužene, što bi i sam Škoro teško promijenio. To također ne znači, ako pogledamo tko se sve kandidirao, da predsjednika države treba omalovažavati do neslućenih razina. Naime, tko god je pratio dosadašnje predsjedničke izbore i kandidature, da se primijetiti da su ovogodišnji dovedeni do neviđenog banaliziranja. Tako su se među dosadašnjih 15-ak kandidatura pojavili mnogi kojima na tim izborima jednostavno nije mjesto. Pođimo npr. od bivšeg suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića, a danas europarlamentarca, koji je sam u jednom od rijetkih obraćanja javnosti najavio da su mu ambicije biti gotovo sve: predsjednik, hrvatski premijer, ministar pravosuđa, ministar unutarnjih poslova itd. Za jednog ozbiljnog političara, rekli bismo prilično neozbiljno. Zatim u utrku je nakon raspada Živog zida ušao i Ivan Pernar, kojeg zbog čestog “lupetanja” i incidenata stražari iznesu iz sabornice. Predsjedničku kampanju najavio je i redatelj, samoprozvani Milan Bandić, koji je javnosti bio poznatiji pod prijašnjim imenom Dario Juričan i filmovima o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli. Najzanimljiviji mogući kandidati svakako su Ava Karabatić i Ante Pavlović. Starleta i sudionica reality showova definitivno je izazvala najviše pozornosti od same najave kandidature u toplesu. S druge strane, Pavlović je svakako među najosebujnijim kandidatima u povijesti mlade hrvatske demokracije. Kontroverzni “kiropraktičar” osuđivan zbog zlostavljanja po svemu pripada uz bok kandidatima koji su lažirali potpise ili čak tvrdili da ih podržavaju pokojni hrvatski velikani. Najnoviju kandidaturu najavio je i poznati riječki komičar, osebujni Davor Jurkotić, najpoznatiji po humorističnoj emisiji u “Zdrav mozak”.

Kako god, u Hrvatskoj funkcija predsjednika, koji se na izborima bira izravno, još uvijek ima svoju težinu. Stoga bi i natjecanje za predsjednika trebalo značiti poštovanje države, njezinih zakona i simbola. Zato sve gore navedeno dovoljno govori o osobama koje su se kandidirale, kao i onima koji će možda za njih glasovati. A sve skupa je ujedno i preslik ne baš sređenog demokratskog stanja u društvu.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VODENI SVIJET: LJETO BIBLIJSKIH KIŠA

Od Gunje do Zagreba: Poplave ne biraju mjesto ni vrijeme, ljudski nemar je konstanta

2

ISTARSKO-SLAVONSKE VEZE: KORONA, KULTURA I KOMUNIKACIJA

Priča produženog trajanja čiji je svršetak nedokučiv

3

TEMA TJEDNA - POVIJESNI DOGOVOR: FINANCIRANJE OPORAVKA I RAZVOJA (I)

Europski novac za hrvatski izlazak iz krize