Magazin
KRATKO I JASNO: TIBOR PENTEK

Važnost hrvatskih šuma je neprocjenjiva
Objavljeno 26. listopada, 2019.
DEKAN ŠUMARSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 121 godinu djelovanja svečanom sjednicom kojoj su nazočili mnogobrojni visoki uzvanici, znanstvenici i suradnici, studenti i djelatnici te ostali gosti.

Prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u povodu toga kazao je:

- O važnosti Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za gospodarstvo Republike Hrvatske, ali i za društvo i državu u cjelini, kao nepresušnog izvora visokoobrazovanih šumarskih i drvnotehnoloških stručnjaka, konkurentnih ne samo na tržištu rada Republike Hrvatske, nego i Europske unije, najbolje govore sljedeći i brojni drugi podaci. Šume i šumska zemljišta čine oko 47 posto ukupne kopnene površine naše države te su zaštićena Ustavom kao dobra od iznimnog interesa za Republiku Hrvatsku. Krasi ih velika biološka raznolikost, a 95 posto prirodnog je podrijetla te u njima raste 260 autohtonih drvenastih šumskih vrsta. Doprinos šumarstva kao privredne grane BDP-u Republike Hrvatske iznosi oko jedan posto, a izvoz se drvoprerađivačke industrije kreće oko deset posto ukupnog izvoza naše države. Ipak, važnost šuma za Republiku Hrvatsku mnogo je šira, ponajprije s ekološkog stajališta.

O izazovima Šumarskog fakulteta i hrvatskog šumarstva općenito, dr. Pentek navodi:

- U bliskoj budućnosti Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali i čitavu šumarsku i drvnotehnološku struku čekaju zahtjevni izazovi na koje će trebati brzo i odlučno odgovoriti. U tom će nam nastojanju od nemjerljive pomoći biti šumarska i drvnotehnološka tradicija vrijedna strahopoštovanja, tradicija oplemenjena suvremenim spoznajama šumarske i drvnotehnološke znanosti te primijenjena u šumarskoj i drvnotehnološkoj operativi djelovanjem stručnjaka poniklih na zagrebačkom Šumarskom fakultetu.

Sjednica je ujedno bila i prilika za proglašenje hrvatskog stabla godine:

- Ttitulu je ponio ginko iz Daruvara, sakupivši 20.129 glasova koji je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije. Hrvatsko stablo godine bit će kandidirano na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, a ujedno će dobiti i Istraživanje zdravstvenog stanja i statike stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, nagradu koju osigurava upravo Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Inače, osim ginka iz Daruvara, nominirana su stabla hrast lužnjak iz prašume Prašnik kod Stare Gradiške, hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, hrast lužnjak iz zagrebačke park-šume Maksimir te velelisna lipa iz Visokog i bijela murva iz Brtonigle.(D.J.)
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA - POVIJESNI DOGOVOR: FINANCIRANJE OPORAVKA I RAZVOJA (II)

Miroslav Gregurek: S novim porezima i pravilima Europska unija postaje država

VODENI SVIJET: OD PLASTIKE DO MIKROBA

Buđenje nemani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VODENI SVIJET: LJETO BIBLIJSKIH KIŠA

Od Gunje do Zagreba: Poplave ne biraju mjesto ni vrijeme, ljudski nemar je konstanta

2

ISTARSKO-SLAVONSKE VEZE: KORONA, KULTURA I KOMUNIKACIJA

Priča produženog trajanja čiji je svršetak nedokučiv

3

TEMA TJEDNA - POVIJESNI DOGOVOR: FINANCIRANJE OPORAVKA I RAZVOJA (I)

Europski novac za hrvatski izlazak iz krize