Novosti
VLADA I SINDIKALNI PREDSTAVNICI SASTAJU SE U PONEDJELJAK

Divjak: Zbog dugotrajnog štrajka
prosvjetara situacija je neodrživa
Objavljeno 24. listopada, 2019.
Bez obzira na sve drugo, moramo se izmaknuti iz procesa koji je sada zakočen i u prvi plan staviti učitelje, učenike i roditelje, koji ne mogu ovu situaciju iznositi na ovaj način, poručila je
Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako smatra da štrajk prosvjetara nije dobar i da stvara lošu atmosferu među roditeljima te nepotrebnu atmosferu pritiska na županije. "Razgovori su se vodili i mi smo otvoreni za razgovore i dalje", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade. Apelirao je na čelnike sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju da sjednu za stol i realno pogledaju što su sve napravili u odnosu prema učiteljima i profesorima, čiji rad poštuju i važni su za provođenje reforme obrazovanja. "S aspekta postignuća koja je ova vlada učinila glede podizanja plaća, različitih oblika poreznih olakšica i prijedloga koji smo dali, a to je da se kroz temeljni kolektivni ugovor podigne plaća za dodatnih više od šest posto u idućoj godini. Ukupno povećanje samo na temelju osnovice u državnim i javnim službama bit će 18 posto, a uz porezne olakšice u mandatu ove vlade povećanje mnogima više od 20 posto. To su ozbiljna povećanja dohotka, koja nisu usporediva s nekim prijašnjim vremenima", rekao je Plenković.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ponovo je istaknula važnost dijaloga između sindikata u školstvu i Vlade o koeficijentima plaća te poručila da je trenutna situacija zbog dugotrajnog štrajka prosvjetara neodrživa. Najavila je sastanak sa sindikatima u obrazovanju.

"Dijalog nema alternative. Ovakvu situaciju ne možemo više održavati. Bez obzira na sve drugo, moramo se izmaknuti iz procesa koji je sada zakočen i u prvi plan staviti učitelje, učenike i roditelje, koji ne mogu ovu situaciju iznositi na ovaj način", poručila je.


Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da će u petak štrajkati škole u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U županijama koje su štrajkale u četvrtak, a to su Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska i Ličko-senjska, odaziv članstva u srednjim školama bio je 89,32 posto. Kazao je kako će se sastanak Vlade i sindikata javnih službi održati u ponedjeljak, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.
"Taj je sastanak za pregovore o osnovici plaće. Najavljujem da će se naša dva sindikata odazvati na taj sastanak, ali će tamo tražiti točan termin vezan uz pregovore o koeficijentima", rekao je Mihalinec. H/D.Pav.
ZADOVOLJNI ODAZIVOM NA FAKULTETIMA
Čelnici Sindikata znanosti i visokog obrazovanja izrazili su u četvrtak zadovoljstvo visokim odazivom na štrajk kojim traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima. Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je da se, iako se štrajka isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika, s njima solidarizirao velik broj kolega iz znanstveno-nastavnih zvanja. Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenata.