Osijek
“ŠKOLSKI” EKOTRG

Pekli kruh od kopriva, pravili umak, džem...
Objavljeno 25. listopada, 2019.
U svojim zadrugama Poljoprivredna i veterinarska te Obrtnička škola prolaze cijeli proces rada

Što ima ljepše od toga da hranu koju konzumiramo možemo i proizvesti? Tu priliku imaju učenici Poljoprivredne i veterinarske te Obrtničke škole koji su jučer, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja Eko trga, prezentirali i prodavali upravo ono što su sami proizveli. Bilo je tu kruha s koprivom, usitnjenom opnom grožđa, vina, ljutih umaka, raznih džemova, pa čak i termofora s košticama višanja, mirisne soli i štošta drugoga. Zaslužni među brojnim profesorima su prof. strukovnih predmeta u "Poljošici" Marin Marić, i profesorica stručne i teoretske nastave za pekare u Obrtničkoj, koji kažu kako se nadaju da ova prva prezentacija na tržnici nije i posljednja.

- Učenici se vole izvući iz klasičnog oblika nastave i rado sudjeluju u preradi i proizvodnji. U našoj školi imamo više od 30 tisuća prijesadnica cvijeća, povrća i aromatičnog bilja te njihovom proizvodnjom nastojimo učenike osposobiti za tržište rada kako bi vidjeli komunikaciju s kupcima - rekao je prof. Marić, dok je i prof. Korpar istaknula da su učenici rado uključeni u školsku zadrugu, ali i na sajmovima gdje prodaju svoje proizvode, baš kao i učenici Poljoprivredne i veterinarske škole koji svakoga petka u svojoj školi putem svoje zadruge organiziraju tržničnu prodaju na koju se građani rado odazivaju. Inače, obje škole redovite su na Sajmu cvijeća u svibnju kad od prodaje koju ostvare nabavljaju nove prijesadnice, sjemenje, staklenke i ostalo što im je potrebno za rad. Ne čudi da su rado u zadruge uključeni već od prvih razreda.

Brojni posjetitelji na jučerašnjem ekotrgu ne samo da su kušali proizvode što su učenici ponudili, nego su odlučili i kupiti ove jedinstvene proizvode budućih OPG-ovaca. Ništa manja gužva nije bila i kod štanda Obrtničke škole gdje su se, osim kuhara, predstavili i stolari sa svojim kreativnim uratcima.

Marija Mihelić
Olujić:Učenici uložili mnogo truda i rada
Ljiljana Olujić, organizatorica Eko trga na osječkoj tržnici četvrtkom, nije krila oduševljenje bogatom ponudom.

- Jako sam iznenađena širinom ponude, jer je ipak riječ o učeničkim zadrugama, no mogu reći da nimalo ne zaostaju za starijim, uhodanim kolegama. Lako je vidjeti da je ovdje uloženo mnogo truda, rada i vremena, i također napravljeno s velikom pažnjom. Učenici vode računa o brojnim detaljima i donijeli su nam inovativne proizvode na koje mogu biti ponosni - iskustveno kaže Olujić, dodajući da je u dogovoru sa školama da ovakvu prezentaciju na tržnici ponove oko božićnih i novogodišnjih blagdana.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike