Novosti
USTROJ JE PREPREKA DJELOVANJU

Ministar sigurnosti: BiH nije u stanju riješiti "nikakvu ozbiljniju krizu"
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu u Sarajevu kako ta država sa svojim sadašnjim ustrojem nije u stanju riješiti "nikakvu ozbiljniju krizu", pa tako ni sve veći problem ilegalnih migracija.

Mektić je na konferenciji za novinare kazao kako je migrantska kriza u BiH eskalirala, jer nitko nikoga ne sluša, niti želi sudjelovati u rješavanju zajedničkog problema. "Ja ne znam ni koliko u BiH ima operativnih stožera za bavljenje migrantskom krizom", kazao je Mektić, dodajući kako je on tek na čelu jednog od takvih tijela koje bi trebalo koordinirati djelovanje s državne razine. Podsjetio je kako u drugim državama migrantska kriza nije poseban izazov, jer su one našle način kako kontrolirati te procese, no u BiH je to postalo nerješiv problem, jer je to država koja funkcionira isključivo na temelju konsenzusa i koordinacije. "Od Makedonije pa nadalje postoje središnja tijela vlasti koja donose odluke, one se prenose na niže razine, poštuju se i provode", kazao je Mektić, dodajući kako je BiH iznimka jer u njoj radi tko što hoće, i ne želi surađivati ni sa kime.

U BiH je od početka 2018. do sada preko poroznih granica sa Srbijom i Crnom Gorom ušlo više od 40 tisuća ilegalnih migranata. Svi oni odmah odlaze na područje Unsko-sanske županije i dalje prema Hrvatskoj. "Jedva ih pet posto podnese zahtjev za azil, no ni jedan nismo riješili jer nitko nije niti ostao u BiH", kazao je Mektić.

Prema tvrdnjama bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Falića, samo u tom gradu redovito boravi između pet i šest tisuća ilegalnih migranata. U Unsko-sanskoj županiji četiri su prihvatna centra, a najteže je stanje u improviziranom kampu Vučjak, kojega su lokalne vlasti uspostavile kako bi tamo smjestili one za koje nema mjesta u onim kampovima kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), i gdje postoji kakva-takva skrb o migrantima. Međunarodne organizacije traže da se Vučjak što prije rasformira, a i županijske vlasti žele uspostaviti novi kamp u kojega bi se smjestili svi migranti, no za to ne mogu dobiti suglasnost vlasti Općine Bosanski Petrovac.

Mektić je u srijedu kazao kako je u koordinaciji s EU-om zapravo dogovorena uspostava dva nova prihvatna centra, jednog u Unsko-sanskoj županiji i drugog u nekom drugom dijelu BiH te da je dogovoren način financiranja tih centara, no nastao je cijeli niz problema u provedbi te odluke, a odobrenih deset milijuna eura pomoći iz Bruxellesa i dalje stoje neiskorišteni. H
Dragan Mektić: BiH je jedina iznimka, jer u njoj radi tko što hoće i ne želi surađivati ni sa kime
40

tisuća ilegalnih migranata ušlo je u BiH od početka 2018. do sada preko poroznih granica sa Srbijom i Crnom Gorom
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola