Novosti
DRAŽEN JELENIĆ:

DORH predano radi na predmetima ratnih zločina
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izrazio je u srijedu uvjerenje da DORH predano i kvalitetno radi na predmetima ratnih zločina te da nemaju nijednu kaznenu prijavu, koju je podnijela policija, a da nije riješena.

Jelenić je to izjavio novinarima uoči zatvorene sjednice saborskog Odbora za ratne veterane na kojemu se raspravljalo o izvješćima o radu Državnog odvjetništva za 2017. i 2018.

Predsjednik Odbora Josip Đakić izjavio je nakon sjednice kako nisu zadovoljni što su općim oprostom zahvaćeni i počinitelji ratnih zločina. Najavio je i da će tražiti osnivanje specijaliziranih odvjetništava za progon ratnih zločinaca na područjima gdje su zločini počinjeni. "Tražili smo da se još jednom preispita može li opći oprost biti primijenjen na djela za koja postoje evidentirana, potpisana svjedočanstva i preko svjedoka koji su napisali knjige, poput knjige o vukovarskim stratištima u pekari, Ovčari ili Veleprometu ‘Dimenzije zločina počinjene u Vukovaru 1991. godine‘, kao i za zločine koji su počinjeni i opisani u knjizi ‘Sunčica‘", rekao je Đakić. Poručio je da se iz cijele rasprave može zaključiti da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, da nema dovoljno alata i specijaliziranih timova.

HDZ-ov Milijan Brkić ocijenio je da da nitko u državi ne može biti zadovoljan razinom rješavanja pitanja ratnih zločina. H