Novosti
SINDIKATI NAJAVILI CIRKULARNI ŠTRAJK U ŠKOLAMA DO 1. STUDENOGA

Štrajka se u Osječkoj, Bjelovarskoj i Ličkoj županiji, Vlada najavila susret sa sindikatima
Objavljeno 23. listopada, 2019.

Vezani članci

PROSVJETARI ŠTRAJKAJU DESETI DAN

Roditelji na rubu živaca od štrajka i moguće nadoknade

U ČETVRTAK BEZ NASTAVE, REFERADE, KNJIŽNICE...

Fakulteti kreću u štrajk, a osječki studenti na party ispred fakulteta

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju najavili su nastavak štrajka prema cirkularnom modelu, pa nastave u jedanaestom radnom danu štrajka, ovoga četvrtka, neće biti u školama u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji. U vrijeme održavanja užeg kabineta Vlade u srijedu se na Markovu trgu okupilo pedesetak članova sindikata, koji su pjevajući bećarce poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade - te da će ostati u štrajku toliko dugo dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je kako je u srijedu štrajkalo gotovo 90 posto članstva u srednjim školama u trima županijama, a vjeruje kako je ista situacija i u osnovnim školama.

"Ovi ljudi ovdje došli su prenijeti poruku 68.000 njihovih kolega iz osnovnih i srednjoškolskih ustanova: prestanite obmanjivati narod, povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje u sustavu odgoja i obrazovanja", poručio je Mihalinec premijeru Andreju Plenkoviću. Najavio je da će se cirkularno štrajkati do 1. studenoga.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu da su se u Vladi usuglasili da će ministrica znanosti i obrazovanja zajedno s ministrima financija i rada u sljedećih nekoliko dana pozvati prosvjetne sindikate na razgovor. Vrdoljak smatra da će se rješenje za štrajk prosvjetnih radnika pronaći u dijalogu, u kojemu bi tema mogli biti koeficijenti složenosti poslova i osnovica plaće.

"Pričamo o tome da ne možemo dopustiti da štrajk dezavuira sve dobro napravljeno u reformi, i to treba što prije zaustaviti, a to se najlakše može napraviti u razgovoru. Treba obnoviti dijalog i onda će se doći do rješenja. Naravno da su, osim osnovice, na stolu sigurno i koeficijenti", naglasio je Vrdoljak dodavši da se razgovorom uvijek pronađe put do nekog rješenja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon užeg kabineta Vlade važnim je ocijenila da se otvori dijalog između sindikata u školstvu i Vlade o koeficijentima plaća s obzirom na to da je situacija postala ozbiljna zbog štrajka prosvjetara koji traje već dva tjedna. Kazala je kako tri do četiri dana zaostataka zbog štrajka učenike i učitelje u školama stavlja u težak položaj. Upitana kako vidi izlaz iz ove situacije, jer se čini da premijer ne popušta, rekla je "da kad ima dobre volje, ima i načina da se dođe do kvalitetnog dijaloga i rješenja." Očekuje da svi razmišljaju o učenicima koji su u školama i kojima treba "isporučiti" kvalitetno obrazovanje. Isto tako, smatra da je rok za rješavanje koeficijenata utvrđivanje prijedloga proračuna. J.Pejaković/H
SPREMNI NA RAZGOVOR O KOEFICIJENTIMA
Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će u petak i ponedjeljak razgovarati o osnovici sa sindikatima javnih i državnih službenika, a spreman je i na razgovor o koeficijentima s prosvjetnim sindikatima. “Imamo sastanak u petak sa sindikatima javnih, a u ponedjeljak sa sindikatima državnih službi, tema je osnovica”, rekao je Marić novinarima. Dodao je kako je premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto iduće godine svim javnim i državnim službenicima “vrlo izdašna ponuda.” “Ideja je da se kroz povećanje osnovice korigiraju plaće i na neki način honorira rad svih državnih i javnih službenika, a pitanje koeficijenta i dodataka treba riješiti na adekvatan način nakon detaljne analize akata koji reguliraju tu problematiku. Za to će nam trebati vremena”, kaže Marić. Ustvrdio je da time Vlada ne kupuje vrijeme. “Koeficijenti i dodatci jako su važna tema, za koju nam treba malo detaljnija analiza”, naglasio je. Novinari su ministra pitali hoće li se sastati s prosvjetnim sindikatima kao što je najavio Ivan Vrdoljak. “Spreman sam razgovarati o svemu”, odgovorio je Marić.
Možda ste propustili...