Novosti
BORBA PROTIV POLIOVIRUSA

Rotary za iskorjenjivanje dječje paralize
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Obilježavanju Dana borbe protiv dječje paralize (četvrtak, 24. listopada) pridružit će se i članovi Rotary Distrikta 1913 Hrvatska. Nizom manifestacija, sve do nedjelje, članovi te zajednice nastojat će učiniti sve kako bi se i u nas podignula svijest te prikupila sredstva za potporu iskorjenjivanju dječje paralize, bolesti koja se može spriječiti cjepivom, a koja i danas još uvijek prijeti djeci u nekim dijelovima svijeta. Tako će se i u Hrvatskoj obilježiti ova aktivnost, s obzirom na to da je na početku pokretanja globalne inicijative od strane Rotaryja i njegovih partnera, prije više od tri desetljeća, polio paralizirao čak tisuću djece u svijetu svaki dan.

Od tada se jako napredovalo u borbi protiv te opake bolesti. Slučajevi poliovirusa smanjili su se za 99,9 posto - s 350 tisuća slučajeva zabilježenih 1988. godine u 125 zemalja na 33 slučaja iz prošle godine, i to u samo dvije zemlje - Afganistanu i Pakistanu. Iako je dječja paraliza gotovo iskorijenjena, nastavlja se s borbom kako bi cjepivo došlo do svakog djeteta. Rotary se obvezao prikupiti 50 milijuna američkih dolara svake godine kako bi podržao globalne napore iskorjenjivanja dječje paralize. Zaklada Bill & Melinda Gates kao strateški partner Rotaryja u ovom projektu za svaki dolar Rotary donacije uplaćuje dodatna dva, do ukupno 150 milijuna dolara godišnje.

- Hrvatski rotarijanci i ove će godine poduprijeti ovaj najveći globalni projekt Rotaryja. Od 2011. godine, što organizacijom projekata što vlastitim donacijama, u fond za borbu protiv dječje paralize uplatili smo gotovo 160 tisuća dolara. Uvjeren sam da smo nadomak potpunog iskorjenjivanja i iznimno smo ponosni što je upravo Rotary za to zaslužan - rekao je Danijel Jozić, guverner Rotary International Distrikta 1913 Hrvatska.

Inače, od 1985. godine Rotary je za iskorjenjivanje dječje paralize donirao više od 1,9 milijardi dolara. D.Kuštro
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament