Regija
ĐAKOVČANIN U TOP 5 VIZIONARA

Mesićev EU 2050.: Osjećajni robot i tableta besmrtnosti
Objavljeno 24. listopada, 2019.
Zlatko Mesić jedini iz Hrvatske među pet najboljih vizionara o tome kako će izgledati Europa za 31 godinu
ĐAKOVO - Kako će izgledati Europa 2050. godine - jedan od pet najboljih, najoriginalnijih odgovora, vizija, dao je poznati đakovački fotograf i snimatelj, kroničar đakovačkih zbivanja Zlatko Mesić, predavač učenicima đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata za zanimanje fotograf, čija je vizija Europe za više od 30 godina naišla na oduševljenje europejaca, organizatora projekta Vision of Europe 2050.
- U videouradak pretočena je futuristička Europa koju 2050. godine vidim s toliko uznapredovalom umjetnom inteligencijom da će roboti imati osjećaje. Nadalje, vidim Europu u tom vremenu s podaleko uznapredovalom medicinom od sadašnje - gdje će minijaturni, nanoroboti, u našem tijelu motriti na naše zdravlje i trenutno reagirati na pojavu bolesti tako da će liječnike zamijeniti računala, a predvidio sam i lijek za besmrtnost. Također, moja vizija je i da školstvo Europe 2050. teče uz učitelje holograme - kaže Mesić, jedan od, prema ocjeni komisije kojoj je pristiglo više od 200 videouradaka o temi Vision of Europe 2050., pet najboljih vizionara buduće Europe.


Ovaj Đakovčanin time je jedini iz RH koji je ušao među top pet najboljih, nagrađenih vizionara Europe 2050. Mesićeva vizija njegov je rad koji je realizirao zajedno sa svojim učenicima što se u SSŠ Antuna Horvata upravo obrazuju za zanimanje fotograf i time kreću Mesićevim stopama.


- U više od 200 pristiglih videouradaka istovremeno je više od 200 vizija buduće Europe, a što se sada čini da nije realno ostvariti. Na osnovi tih naših ideja, koje se sada čine prilično futurističkima, no danas-sutra, za 30-ak godina, mogle bi postati stvarnost, mogli bi krenuti neki startup programi. Primjerice, i sada postoje roboti, no nemaju emocije, osjećaje, sada se čini kako je neostvarivo da roboti postanu emocionalni, no, prisjetimo se, i Jules Verne u svoje je vrijeme pisao o podmornici Nautilus kada se ona činila nemogućom idejom, a ta se njegova zamisao ostvarila, zar ne?! - kaže jedan od top pet europskih vizionara Zlatko Mesić.


Ovaj Đakovčanin i ostala četvorica najboljih vizionara Europe - jer želja je okupiti ih na jednome mjestu i sublimirati njihove ideje, zamisli o Europi 2050. godine - u svibnju 2020. putuju u Luksemburg.


- Bit ćemo ondje tjedan dana tijekom kojih će nas pet promišljati o boljoj budućnosti Europe i druge potaknuti kako da to istražuju i na tome rade. Imat ćemo tako radionice o medijskoj kulturi, demokraciji i dr. Tako će se naše ideje, vizije, podići na višu razinu. Imat ćemo izlaganja o tome među donositeljima europskih odluka, a to su (vjerojatno) europarlamentarci i predsjednici europskih država - članica Europske unije. Možda će, primjerice, francuski predsjednik Enmanuel Macron uzeti ideju nekoga od nas petero i potaknuti njome nekoga u Francuskoj... - kaže Mesić koji u rukama ponosno drži certifikat ovog projekta.


- Certifikat je potvrda da ću nadahnuti ljude brojnih zemalja svojim idejama - pojašnjava Mesić. Inače, ovo mu je treći EU projekt za njegovu školu kojoj je preko njih dosad priskrbio, kaže, više od 50.000 eura.


- U sva tri projekta krenuo sam i dobio - kratko će Mesić kojemu su u izradi videouratka za Europu 2050., a koji je objavljen na linku projekta, glazbom pomogli Kruno Štrk, a prijevodom na engleski jezik Filip Bekavac.
Na Mesićev prijedlog, a koji je svesrdno prihvaćen, pet najboljih vizionara iz projekta Vision of Europe 2050. naći će se za 31 godinu i vidjeti - čija se ideja, vizija ostvarila. Našem Đakovčaninu držimo palčeve.
Suzana Župan
Za nagradu susret s Bonom Voxom
Svaki od pet najboljih vizionara Europe 2050. godine mogao je po svom izboru izabrati da se susretne i razgovara s nekom poznatom, utjecajnom osobom svjetskih razmjera, a Zlatko Mesić je, kaže, odabrao Irsku, Dublin, i razgovor sa svjetski poznatim glazbenikom i mirotvorcem Bonom Voxom. "Pozvat ću ga da dođe u Đakovo", planira Mesić, jedan od pet najboljih vizionara Europe za 31 godinu, jedini predstavnik RH.
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike