Osijek
OBILJEŽENA OBLJETNICA

Jankovics: Revolucija je 1956. posijala sjeme mađarske samostalnosti
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, Katedra za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Mađarski KUD Népkör iz Osijeka jučer su prigodnim programom svečano obilježili 63. obljetnicu Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956. Mađari su, naime, te godine pod vodstvom tadašnjeg mađarskog premijera i reformista Imre Nagya ustali protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma.

Program obilježavanja jednog od najvećih mađarskih nacionalnih praznika započeo je zajedničkim podizanjem zastave Mađarske revolucije na Trgu Ante Starčevića s predstavnicima Grada Osijeka i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. ‘‘Ovo je lijepa dugogodišnja tradicija u Osijeku, gdje u povodu našeg velikog nacionalnog praznika na glavnom gradskom trgu podižemo našu revolucionarnu zastavu s rupom u sredini koja je simbol revolucije jer su s takvim zastavama prosvjednici mahali 1956. godine nakon što su s njih izrezali komunističke simbole‘‘, rekao je obnašatelj dužnosti generalnog konzula Republike Mađarske u Osijeku Bela Gardos.

Predsjednik DZMH-a i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics istaknuo je kako je Mađarska revolucija iz 1956. jedan od najvažnijih događaja u mađarskoj povijesti te da je - iako je trajala dvadesetak dana, nakon čega je slomljena od strane 200 tisuća sovjetskih vojnika i velikom osvetom koja je uslijedila protiv revolucionara - posijala sjeme koje je kasnije dovelo do pune mađarske samostalnosti. ‘‘Bio je to potez bez presedana u potpuno drugim vremenima od današnjih, kada se mali nenaoružani narod odlučio dignuti protiv tada najjače vojske, pokazavši na taj način neutaživu volju za slobodom. Velik broj Mađara bio je prisiljen napustiti Mađarsku, dio njih našao je utočište upravo u Osijeku, a samo 35 godina kasnije povijest je pokazala kako to može biti i u drugom smjeru. Ako postoji nešto što je dobro iz tako tragičnih događaja, onda je to da su se ova dva naroda povezala vjerojatno za sva vremena‘‘, rekao je Jankovics.

Obilježavanje je nastavljeno na FFOS-u svečanim programom Katedre za mađarski jezik i književnost, a zatim i polaganjem vijenaca i nastupom Mješovitog zbora Népkör kod spomen-ploče na vili Pauline Hermann, u čijoj se blizini nalazio sabirni logor za izbjeglice Mađarske revolucije. D. Miklić
Mađari su 1956. godine ustali protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike