Novosti
EUROPSKA UNIJA ČEKA ODLUKU LONDONA

Tusk i Juncker: Učinili smo sve kako bismo izbjegli kaotičan Brexit
Objavljeno 22. listopada, 2019.

Čelnici Europske komisije i Europskog vijeća, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, u utorak su u Europskom parlamentu rekli kako EU sada čeka odluku britanskog parlamenta o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u Strasbourgu u raspravi o zaključcima sastanka Europskog vijeća 17. i 18. listopada da je EU predano radio na uređenom Brexitu, ali i da je Brexit bio "gubitak vremena i energije", koji su u njegovu mandatu mogli biti iskorišteni za rad na boljitku europskih građana. "Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da se postigne uređen Brexit", ponovio je Juncker. "No nemoguće je i nezamislivo da Europski parlament ratificira sporazum prije nego što se to učini u Westminsteru. Prvo London, a onda Bruxelles i Strasbourg", dodao je predsjednik Komisije na odlasku.


Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk eurozastupnicima je rekao da je s čelnicima zemalja članica EU-a razgovarao o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona za odgodu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije te da će odluku o tome donijeti "idućih dana". Čelnik Europskog vijeća istaknuo je kako se postignutim sporazumom s Velikom Britanijom "izbjegava kaotičan Brexit". "Trebamo biti spremni na sve, ali jedno treba biti jasno. Rekao sam britanskom premijeru Borisu Johnsonu da odluka o Brexitu bez sporazuma nikada neće biti naša odluka", upozorio je Tusk.


Sporazumni "razvod" postignut je 17. listopada, a prvo ga treba ratificirati britanski parlament. U subotu je u Westminsteru izglasan tzv. Letwinov amandman, kojim je odgođeno glasanje kako bi se prije toga donio zakon o primjeni sporazuma.


U usporedbi sa sporazumom s Theresom May, u novom prijedlogu zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku (backstop) zamijenjen je novim pristupom. Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Na robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife.


Na prošlotjednom sastanku Europskog vijeća raspravljalo se i o novom dugoročnom proračunu EU-a.
Juncker tvrdi da su "neprihvatljivi prijedlozi koji su trenutno na stolu". Pozicija dijela članica koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega dobivaju jest da se proračunski rashodi ograniče na jedan posto BND-a. Komisija to smatra nemogućim s obzirom na postavljene prioritete i ciljeve. Zbog izlaska Velike Britanije europski proračun gubi od 12 do 14 milijardi eura godišnje. Uz tu rupu na prihodnoj strani, trebat će povećati rashodnu stranu, s obzirom na potrebu financiranja novih prioriteta, poput zaštite granice, migracija i obrambene politike. H
POGREŠNA ODLUKA
Francuska je prošlog tjedna blokirala Sjevernu Makedoniju i Albaniju na putu prema članstvu u Uniji. "Vrlo sam razočaran odlukom Europskog vijeća, ili, točnije, nedonošenjem odluke. Sjeverna Makedonija i Albanija imale su pravo očekivati otvaranje pregovora", rekao je Juncker. Tusk je dodao kako se "sada samo može nadati da će europski lideri raspraviti to pitanje prije summita u Zagrebu u svibnju". Većina zemalja podržava otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti službeno ime zemlje i okončati spor s Grčkom. Manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom, no za svaki korak u procesu proširenja EU-a potrebna je suglasnost svih članica.