Osijek
AKCIJA “ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ”

Do kraja ove godine
novih 1200 stabala
Objavljeno 22. listopada, 2019.
U akciju kolektivne sadnje stabala, koja će se pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj” održati 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske, Grad Osijek uključit će se dva tjedna kasnije, 8. i 9. studenoga, zbog globalnog zatopljenja, kako nam je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekla Jasenka Vizentaner iz Odsjeka za komunalno gospodarstvo.

- Stabla ove godine svoje listove odbacuju nešto sporije, stoga smo akciju sadnje uskladili s fenologijom samog drveća - rekla je Vizentaner.

Grad je za ovu akciju namijenio 400.000 kuna, odnosno 473 stabla, a još najmanje 200 stabala Osijeku će donirati i Hrvatske šume, koje će na području Osječko-baranjske županije ukupno donirati 544 sadnice jasena, hrasta i graba. Grad se, međutim, prema riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote, neće zaustaviti na toj brojci te planira do kraja godine zasaditi dodatnih 500 stabala.

- Možemo reći da se problematika slabog održavanja fonda stabala vuče već desetljećima i da se s njom treba ozbiljno uhvatiti ukoštac. Tako ćemo do kraja ove godine ukloniti oko 500 stabala, koja se prema rješenjima koje smo dobili smatraju opasnim ili bolesnim, a ukupno posaditi oko 1200 stabala - poručuje
Piližota.

Sadnja će se u okviru ove akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” održavati na 23 lokacije, od čega će na njih sedam moći sudjelovati i građani. U petak, 8. studenoga, od 8 do 13 sati sadit će se u ulicama Bele Bartoka, Drinskoj (počinje se od Vinkovačke ulice) i Svačićevoj (kod HEP-a). U subotu, 9. studenoga, od 8 do 12 sati u Svačićevoj s početkom kod Divaltove, Parku Uske njive, Zelenom polju s početkom kod Gupčeve ulice te Osječkoj ulici u Tenji (kod Hrvatskog doma).

Važno je napomenuti da u sadnji mogu sudjelovati samo osobe koje su sudjelovale na edukaciji u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek proteklog vikenda, a ostali se pozivaju da pomognu na druge načine, nošenjem alata i slično.

- Akcijom želimo pokazati kako biti proaktivan i brinuti se za budućnost, a ono što nas najviše veseli odnosi se na činjenicu da su joj se odazvale sve generacije, od osnovnoškolaca do studenata. Ovo je lijep primjer simbioze građana i nadležnih institucija - poručio je koordinator akcije za Osječko-baranjsku županiju Petar Kopunović Legetin.
I. Alilović
Možda ste propustili...

U KBC-U OSIJEK OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA

Počast djelatnicima poginulima u ratu

U ORGANIZACIJI ŽENSKE UDRUGE IZVOR

Aktivizam protiv nasilja nad ženama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDNA KLINIKA U KBC-U

U godini dana naprave četiri milijuna analiza

2

VELIKA STOPA BOLOVANJA U DJEČJEM VRTIĆU

Sindikat: “Neposlušni” su izloženi zlostavljanju

3

VRHUNAC VODENOG VALA U OSIJEKU OČEKUJE SE U NEDJELJU

U samo dva tjedna, Drava je narasla za gotovo četiri metra