Osijek
ČITANJE NAGLAS U GISKO-U

Biglbauer: Jako je bitno da djecu netko i posluša
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Po troje učenika iz sedam osnovnih škola čitalo je odabrane tesktove u trajanju od tri minute

Učenici iz sedam osječkih osnovnih škola jučer su u sudjelovali na Čitateljskom izazovu u lijepom čitanju naglas, održanom u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Bila je to jedna u nizu aktivnosti s kojom GISKO obilježava tradicionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige 2019., koja se ove godine odvija pod motom ‘‘U ritmu
čitanja!‘‘.

Po troje učenika iz OŠ ‘‘Dobriša Cesarić, OŠ Ljudevita Gaja, OŠ Ivana Filipovića, OŠ Josipovac, OŠ Jagode Truhelke, OŠ ‘‘Grigor Vitez‘‘ i OŠ Vijenac čitali su odabrani tekst u trajanju od tri minute, pritom pokazujući vještinu lijepoga čitanja i čitateljsku zrelost pri osobnome odabiru literarnog predloška, koji je na taj način postao književna preporuka drugim vršnjacima.

- Čitateljski izazov način je popularizacije knjige koji razvija vještinu lijepog, glasnog čitanja kod djece. Jako je bitno da djecu netko i posluša jer upravo ih to najviše motivira te im daje osjećaj samopouzdanja. Uz razvoj motivacijskih sposobnosti, jedna je od dobrobiti ove aktivnosti svakako i razvoj kritičkog mišljenja, a isto tako i suradničkog ponašanja. Činjenica da su oni sami birali tekst, pretpostavka je da je on dovoljno domišljat, duhovit i zanimljiv upravo njihovim vršnjacima. Znamo da lijepo interpretativno čitanje ima različite ritmove i dinamiku, tako da je današnja aktivnost u cijelosti u skladu s ovogodišnjim motom Mjeseca hrvatske knjige - rekla je Suzana Biglbauer, koordinatorica pedagoško-animatorskih aktivnosti Odjela za rad s djecom i mladima, te je zahvalila na suradnji učiteljima i školskim knjižničarima, koji su sudjelovali u jučerašnjem programu u GISKO-u.
Danijel Miklić
KNJIGE ČITALI EVELIN I DANIJEL
Evelin Erdeš, učenica četvrtog razreda OŠ ‘’Grigor Vitez’’, čitala je ulomak iz romana Dava Pilkeya ‘’Kapetan Gaćeša i bespoštedna bijesna bitka Bioničkog Balonje’’. ‘’Volim tu knjigu, pročitala sam tri nastavka, a danas čitam dio iz drugog dijela pod nazivom ‘Revanš raspamećenih robotskih balonja’. Kod kuće sam vježbala čitanje naglas kako bih se što bolje pripremila za danas’’, rekla je devetogodišnjakinja. Jedan od tri učenika iz OŠ Jagode Truhelke, osmogodišnji Danijel Smolić, čitao je pjesmu ‘’Jesen’’. ‘’Pjesmu sam vidio u časopisu Prvi izbor i jako mi se svidjela, pa ću nju danas pročitati’’, kaže Danijel.
Možda ste propustili...

NAKON VIŠE OD MJESEC DANA RADA

Kino Urania se ponovno zatvara

IZVANREDAN IT DOŽIVLJAJ U SLAVONIJI

Samsung Roadshow stiže u Osijek

Najčitanije iz rubrike