Regija
VINKOVCI OSIGURALI 4,5 MILIJUNA KUNA ZA ZELENE POVRŠINE

Ove godine zasađeno više od 25.000 sadnica cvijeća - od maćuhica do tulipana
Objavljeno 23. listopada, 2019.
VINKOVCI

Mnogi stranci koji dođu u Vinkovce prvo primijete kako je grad iznimno čist, travnjaci pokošeni i održavani, cvijeće zasađeno gdje god je to moguće i Vinkovčani zaista mogu biti ponosni za urednost i ljepotu najstarijeg grada u Europi s kontinuitetom življenja na tom prostoru dužim od 8000 godina. Za to je zaslužno poduzeće Cvjećarstvo i njegovi radnici, koje svakodnevno možemo vidjeti kako uređuju prerasle grmove, kose travu, obnavljaju, okopavaju, zalijevaju cvjetnjake, orezuju drveće, kupe i uklanjaju lišće...

Grad Vinkovci u ovoj je godini osigurao 4,5 milijuna kuna za održavanje javnih zelenih površina, od čega će samo na redovitu košnju travnjaka i drugih zelenih površina biti utrošeno 1,7 milijuna kuna. Velika je stavka i redovito orezivanje drveća, 521 tisuća kuna, za sadnju novih sadnica i nadopunu onih koje građani iščupaju Grad ulaže ove godine 103 tisuće kuna, a skupljanje, utovar i odvoz lišća koštat će gradsku blagajnu 271 tisuću kuna.

Impozantni su podaci o broju sadnica koje djelatnici Cvjećarstva svake godine posade. U ovoj su godini zasadili ukupno 10.110 maćuhica i tratinčica, od čega samo u obnovljenom parku na Trgu bana Šokčevića, 2350 komada, a oko spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Genscherovoj zasadili su 150 maćuhica i tratinčica i isto toliko tulipana, narcisa i zumbula. Ovog je cvijeća na raznim lokacijama posađeno gotovo 12 tisuća komada, od čega u središnjem parku ukupno 3600.

Stručnjaci za hortikulturu iz Cvjećarstvo malo-malo pa obraduju Vinkovčane novim cvjetnim kompozicijama od trajnica na javnim površinama poput onih na uglu Lapovačke i Kovačićeve ulice, na Šetalištu Dionizija Švagelja ili u Genscherovoj ispred kavane Orion, gdje su cvijećem različitih oblika i boja iscrtali simbole s posude Orion, koji predstavljaju noćno nebo iznad današnjih Vinkovaca prije osam tisuća godina, u što su zasadili 600 cvjetova. Lani je diljem Vinkovaca zasađeno više od 25 tisuća komada raznog cvijeća.

Direktor Cvjećarstva Stjepan Viljetić kaže kako sav taj ogroman posao obavlja 25 radnika, što stalnih, što sezonaca.

- Nešto mi sami smislimo, neku ideju predlože iz gradske uprave, a mi to izvedemo, ali većinom sami dolazimo na ideje kako bi nam grad što ljepše izgledao. Ideje nisu problem, ima ih na pretek, ali novac je problem. Neki gradovi u uređenosti javnih i zelenih površina stoje bolje od nas jer dobivaju donacije, ali mi se trudimo napraviti maksimum - kaže Stjepan Viljetić. M. Flego
Prije deset godina Cvjećarstvo je godišnje sadilo više cvijeća nego danas, bilo je više novca za tu namjenu
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike