Novosti
HRVATI U KRIJUMČARSKOM LANCU

Za 87 migranata uzeli 50.000 kuna
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Od lipnja do 27. kolovoza na različitim su mjestima krijumčarili strane državljane preko granice s BiH i Slovenijom

U međunarodnoj EUROPOL-ovoj akciji "Mordana" razotkrivena je zločinačka organizacija koja je krijumčarila migrante. Višemjesečnom akcijom, u kojoj su sudjelovali istarski policajci, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok), Uskok, koperski policajci i Granična policija BiH, obuvaćeno je više hrvatskih, slovenskih, srpskih i bosanskohercegovačkih državljana koji su s područja BiH u Hrvatsku i dalje preko Slovenije u druge zemlje članice EU-a protuzakonito prebacivali migrante.


U tom integriranom kriminalističkom istraživanju utvrđena je sumnja da su tri hrvatska državljanina, u dobi od 65, 31 i 36 godina, od početka lipnja do 27. kolovoza krijumčarili strane državljane preko državne granice s BiH i Slovenijom. Trojac je na temelju dogovora prihvaćao strance na području Siska i Like u blizini granice s BiH te ih potom automobilima i kombijima prevozio na područje Rijeke i Istre, u neposrednu blizinu slovenske granice. U 11 navrata tako su iz BiH u Hrvatsku nezakonito prebacili 87 osoba, za što su primili najmanje 50.000 kuna, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.


- Obuhvatili smo vrlo velik broj osoba koje su bile uključene u organiziranje krijumčarenja. Također smo pružili veliku podršku u prikupljanju dokaza kako bismo ih mogli predstaviti Državnom odvjetništvu, konkretno, kod nas nam je podršku dao Uskok, kako bismo mogli prikupiti što veću količinu dokaza koji upućuju na sofisticiranost i dobru organizaciju tog krijumčarskog lanca - kazao je novinarima u Kopru voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Valter Gržeta, prenosi MUP.


Uz to, kriminalističkim istraživanjem su za više srpskih, slovenskih i bosanskohercegovačkih državljana prikupljeni dokazi o počinjenju istovrsnih i okolnosno povezanih kaznenih djela na području BiH i Slovenije, a koji će preko instituta međunarodne pravne pomoći biti ustupljeni nadležnim državnim odvjetništvima u tim zemljama, kažu u MUP-u.
U isto vrijeme u BiH eskalira kriza s migrantima. Trenutno samo na bihaćkom području boravi između pet i šest tisuća ilegalnih migranata. Vlasti u BiH ne mogu riješiti problem prihvata jer ni jedna općina ne želi da na njezinu području budu smješteni kampovi za prihvat migranata, a državne vlasti nemaju mehanizme kojima bi nametnule svoje odluke.


Igor Bošnjak/H
PITKA VODA ZA MIGRANTE U VUČJAKU
Služba Civilne zaštite Unsko-sanske županije osigurala je pitku vodu ilegalnim migrantima u kampu Vučjak pokraj Bihaća nakon što su gradske vlasti odlučile prekinuti financiranje tog lokaliteta, pa tako i dopremu vode i odvoz smeća. Vodu u kamp dovezle su dvije cisterne a volonteri Crvenog križa nastavili dijeliti hranu migrantima, no ona se svela na zapakirane suhe obroke u ograničenim količinama. Objavljene su i snimke gdje se vidi kako lokalna policija nastavlja prebacivati migrante u Vučjak unatoč zahtjevima lokalnih vlasti da se kamp zatvori.
Možda ste propustili...

HDZ-OV ODGOVOR NA NOVA PROZIVANJA PREDSJEDNIKA RH

“Svi oni koji podržavaju Milanovića krše Ustav”

POVRATAK ZARAZE IZ PROŠLIH VREMENA

Pad stope procijepljenosti hripavac proširio Europom