Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Indeks Crobex preskočio razinu od 2000 bodova
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Dionicama Kraš snažno se trgovalo, ali u manjem obujmu nego u prethodnom razdoblju, cijena dionice dohvatila je 1050 kuna

Prošlog tjedna snažno su porasle cijene dionica na domaćem tržištu kapitala, što je dovelo do povećanja vrijednosti indeksa Crobex, koji je nakon pune dvije i pol godine preskočio razinu od 2000 bodova. Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 79,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 67,2, a obveznicama 11,9 milijuna kuna prometa.Prosječan dnevni promet dionicama po radnom danu iznosio je 13,9 milijuna kuna. To je u prosjeku po radnom danu 15,5 milijuna kuna, ili 52,7 posto, manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi snažno su porasle, što je indeks Crobex u ponedjeljak podiglo na 1986 bodova (rast za 2,1 posto) i ulagačima se vratila nada kako bi indeks nakon pune dvije i pol godine konačno mogao preskočiti psihološku granicu od 2000 bodova. Dnevnom rastu dionica u ponedjeljak doprinos su dali svi sektori čije vrijednosnice sudjeluju u strukturi indeksa Crobex. Utorak je donio daljnji rast dionica i indeks Crobex konačno je uspio dohvatiti granicu od 2000 bodova (rast za 0,7 posto), što je podiglo opći optimizam na domaćem tržištu kapitala. Rast indeksa Crobex, koji je od početka 2019. godine povećan za 14,4 posto, s početnih 1748 bodova, popratili su inozemni financijski mediji, među kojima i Blomberg. Blomberg je istaknuo kako je Crobex po ovogodišnjem povećanju vrijednosti drugi najbolji indeks u srednjoj i istočnoj Europi, iza makedonskog MBI indeksa, koji je ostvario godišnji rast od 22,7 posto. Za rast indeksa Crobex zaslužno je, prije svega, povećanje investicijskog rejtinga Republike Hrvatske, kao i pojačano trgovanje hrvatskim "blue chip‘‘ dionicama prehrambene industrije i turističkog sektora, nakon što se dio likvidnosti prelio na Zagrebačku burzu.

Korekcija cijena
Srijeda je donijela blagu korekciju cijena dionica i spuštanje indeksa Crobex na 1997 bodova (pad za 0,2 posto). U četvrtak su pod utjecajem svjetskih burzi cijene dionica na domaćem tržištu kapitala porasle i podigle indeks Crobex na 2011 bodova (rast za 0,7 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2013 bodova. To je najviša vrijednost indeksa Crobex od 29. ožujka 2017. Ujedno to je 32 boda, ili 3,5 posto, više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex, četrnaest je zabilježilo rast i dvije pad cijene što pokazuje koliko su ulagači bili optimistično raspoloženi. Tjednim povećanjem cijene izdvojile se dionice Optima Telekom (rast za 7,9 posto, na 6,85 kn) i Atlantic grupe (rast za sedam posto, na 1380 kn) te Zagrebačka banka- ZABA (rast za 5,9 posto), Končar elektroindustrija- KOEI (rast za 5,6) i Podravka (rast za pet posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se samo dvije dionice: Đuro Đaković grupa (pad za 10,7 posto) i Dalekovod (pad za 4,8 posto).
Dionicama HT-a pojačano su trgovali fond-menadžeri blok-transakcijama u srijedu (pet milijuna kuna) i četvrtak (2,5 milijuna kuna). Cijena dionice HT-a u petak je dohvatila 172 kn, ostvarivši tjedni rast za 3,50 kn, ili 2,1 posto. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 7,6 milijuna kuna tjednog prometa, uz povećanje cijene za 0,8 posto, na 500 kn. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se milijun kuna prometa, a cijena se na kraju tjedna spustila na 585 kn (pad za 0,8 posto).

Ostvareni prometi
Dionicama Kraš snažno se trgovalo prošlog tjedna, ali ipak u manjem obujmu nego u prethodnom razdoblju. Cijena dionice Kraš u petak je dohvatila 1050 kuna (tjedni rast za 2,9 posto). Dionicama Podravka pojačano se trgovalo u ponedjeljak (1,4 milijuna kuna) i utorak (1,4 milijuna kuna), a ostalih su se dana dnevni prometi kretali oko milijun kuna. Stjecatelji dionica Podravka uvjereni su u objavu dobrih poslovnih rezultata na kraju trećeg kvartala ove godine. Cijena dionice Podravke u petak se popela do 484 kn, ostvarivši tjedni rast od pet posto. Unutar turističkog sektora, uz dionice Adris grupe, znatnu ulogu imali su ostvareni prometi vrijednosnicama Valamar Riviere Poreč. Cijena dionice Valamar Riviere Poreč dohvatila je u petak 37,90 kn. To je 0,50 kn više nego na početku tjedna (rast za 1,3 posto). Dionicama AD Plastik ulagači su trgovali ne obazirući se na objavu europskih proizvođača automobila koji su upozorili na smanjenu prodaju. Cijena dionice AD Plastik povećala se za 4,9 posto i u petak je dohvatila 181,50 kn. Dionicama Liburnija Rivijera Hoteli aktivno se trgovalo i ostvarilo 3,2 milijuna kuna tjednog prometa po prosječnoj cijeni od 4681,64 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje državnih obveznica, smanjila se u petak na 116,77 bodova (tjedni pad za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

2

U PRIPREMI JE NOVI ZAKON O LOVSTVU

U šest godina izdvojili 30 mil. eura za štete od divljači u poljoprivredi

3

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera