Mozaik
TS VRANAC O NOVOJ PJESMI, ALBUMU I PLANOVIMA

Šireći lepezu instrumenata želimo stvoriti nešto drukčije
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Sljedeće godine izlazi novi album i slavimo 10 godina postojanja sastava

Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima dečki iz TS-a Vranac svirali su i pjevali na ulicama svoj novi singl "Komadić čokolade" sa svojim sugrađanima i njihovim gostima. Tako su prolaznici postali glumci u njihovu novom spotu punom osmijeha i plesa. Pjesmu su premijerno izveli na Aurea Festu, u Požegi. O novoj pjesmi i planovima sastava popričali smo s Alenom Antunovićem iz Vranca.

Vaš aktualni singl odnosno spot je "Komadić čokolade". Kako je nastala pjesma i odakle ideja da u spot uključite sugrađane?

- "Komadić čokolade" pjesma je koja nam se svidjela na prvo slušanje, za tekst i glazbu zaslužan je Denis Špegelj, dok aranžman potpisuje Branimir Jovanovac Bani. Što se tiče ideje za spot, zapravo i ona je došla spontano kroz razgovor s Markom Zeljkovićem-Zeljom, koji je redatelj i producent spota. Naime, u to vrijeme su se vršile pripreme za 54. Vinkovačke jeseni te smo odlučili da bismo ovaj put mogli napraviti nešto drukčije. Htjeli smo se maknuti od klasične ljubavne priče na koju su naši slušatelji navikli te snimiti spontani spot. Ni jedna scena u spotu nije uvježbana, plešući i pjevajući po gradu, privlačili smo pozornost slučajnih prolaznika koji su postajali glavni glumci. Prolaznici su pjevali s nama, skakali, smijali se. Uistinu je bio užitak snimati "Komadić čokolade".

Hit-album "Laži medene", s kojim ste pokorili tržište kad je riječ o tamburaškoj glazbi. izišao je davne 2014. Kad će novi album?

- Neplanirano se dogodila malo duža stanka zbog koncerata i turneja. Primjerice, samo prošle godine proputovali smo gotovo cijelu Hrvatsku, većinu Europe i imali smo turneju po Kanadi i Sjevernoj Americi. No, na sceni smo konstantno s našim singlovima. Osim "Komadića čokolade", tu su i pjesme "Sada zovem lopove", "Budi mi sretna", "Zauvijek ti i ja", "Sanjat ću te noćas namjerno", koje će se nalaziti, između ostalih, na našem novom albumu kojeg namjeravamo snimiti do proljeća 2020.

S nestrpljenjem očekujemo početak nove godine, jer se nadamo da ćemo imati malo više vremena posvetiti se onom što najviše volimo, a to je snimanje i stvaranje novih hitova. Za sada smo presretni reakcijama publike na spomenute singlove.

Da podsjetimo malo čitatelje: na pjesmi "Sjena od sjećanja" s vama pjeva i Žera iz Crvene jabuke. Kako se dogodila ta suradnja i kako je bilo snimati pjesmu?

- "Sjena od sjećanja" prekrasna je balada koja govori o tome kako su sjećanja upravo ta koja nas čine živima. Autor teksta, glazbe i aranžmana je Branimir Jovanovac Bani. Pjesma je u ladici čekala punih deset godina da ugleda svjetlo dana. Kada nam ju je Branimir prvi put odsvirao, svi smo se jednoglasno složili kako bi Žera mogao najbolje iznijeti tu emociju svojom prepoznatljivom interpretacijom. Naposljetku je Žera i pristao. Snimajući pjesmu, svi smo uživali; kada imate odličan tekst i izvrsne vokale ne možete pogriješiti. Bila nam je čast snimiti pjesmu sa Žerom, ipak smo svi odrasli slušajući Crvenu jabuku. Uz njegove pjesme smo se zaljubljivali, svirali prve akorde na plaži i odrastali.

Surađujete s mnogo sjajnih autora, a mnogi od njih rade i zabavnu glazbu. Znači li to da se dva žanra doista počinju "sljubljivati" u posve novu vrstu glazbe, ili je to samo malo modernija tamburaška glazba?

- Šireći lepezu instrumenata pokušavamo stvoriti nešto drukčije. Iako su nam glazbeni počeci vezani uz tradicijsku glazbu, izborom naših pjesama krenuli smo u drugom smjeru te tamburu pokušavamo približiti širem spektru publike. Smatramo da se na tamburama može svirati apsolutno sve te da izvrsno zvuči i uz gitaru, bubnjeve, violinu, klavir..., ako se to radi na lijep i kvalitetan način. Naš stil je prepoznatljiv, sviđa se publici i zadovoljni smo smjerom u kojem smo krenuli. Možemo reći da se zabavna i tamburaška glazba "sljubljuju" u novu vrstu glazbe, kako ste spomenuli.

Imate li već dogovoren angažman za doček Nove?

- Da, nakon prošlogodišnjih dočeka na otvorenom, ovu Novu godinu ćemo dočekati na toplom u svečanoj sali Barun Trenk u Vinkovcima. Ovom prilikom možemo pozvati sve željne dobre zabave da nam se pridruže.

Što je u planu sastava za 2020. godinu?

- Početkom godine, kako smo već spomenuli, ulazimo u studio. Čeka nas odabir preostalih pjesama i snimanje istih, čemu se iskreno veselimo. Osim toga, očekuje nas i promocija albuma te veliki koncert za obilježavanje naše 10. godine postojanja, odlasci na već ugovorene gaže svaki vikend. Uglavnom, jako zaposlena i ispunjena godina.

Kad biste mogli birati, s kim biste rado snimili duet na novom albumu i zašto?

- Postoji mnogo imena na našoj glazbenoj sceni s kojima bi nam bila čast snimiti duet, ali posljednjih dana, zapravo od snimanja spota, razmišljamo o jednoj zanimljivoj suradnji. Ne radi se o jednoj osobi, nego o cijelom zboru. I to dječjem. Za vrijeme snimanja spota otpjevali smo jedan dio pjesme s dječjim zborom, a njihova energija, dječja razigranost i sreća nas je kupila. Djeca su ta koja su u glazbi najiskrenija, osjete vašu iskrenost i emociju te ih je teško prevariti, tako da vas možda iznenadimo u božićno vrijeme s interesantnom suradnjom.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike