Novosti
IZASLANSTVO ŽUPANIJE U POSJETU KINI

Osječka županija jača trgovinske i kulturne veze s pokrajinom Sečuan
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Četverodnevni posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije kineskoj pokrajini Sečuan zaključen je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Osječko-baranjske županije i pokrajine Sečuan o uspostavljanju prijateljstva i suradnje.


Županijsko izaslanstvo vodio je župan Ivan Anušić.


- Memorandum je potpisan u želji za jačanjem prijateljskih odnosa uspostavom međuregionalne suradnje, a cilj je obostrano povećanje gospodarsko-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetni sektori suradnje propisani memorandumom su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivreda te obrazovanje, turizam i kultura - rekao je Anušić prilikom potpisivanja sporazuma.


Župan je na poziv guvernera pokrajine Sečuan, zajedno s izaslanstvom Županije, sudjelovao na međunarodnom forumu za suradnju i razvoj "Belt and Road Sichuan", gdje je među 42 izaslanstva iz 32 zemlje svijeta predstavio gospodarske i turističke potencijale županije. Osječko-baranjska županija bila je jedan od glavnih partnera foruma, a fokus sudjelovanja bila su područja trgovine i ulaganja. Suradnja s pokrajinom Sečuan rezultat je intenzivnog rada na međunarodnom pozicioniranju Osječko-baranjske županije i njezinih resursa, kao i razvoja suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Inicijative 16+1. Županija je prepoznala mogućnost za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, a s pokrajinom Sečuan, kao jednom od gospodarski najrazvijenijih u Kini, utvrđen je obostran interes za suradnju.


Sečuan posljednjih godina bilježi znatan gospodarski rast. U 2018. godini ostvario je BDP od 605,3 milijarde američkih dolara. Pokrajina je uspostavila ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u pokrajini. Jedno je od glavnih središta poljoprivredne proizvodnje u Kini, a usmjereni su i razvoju visokotehnološke industrijske baze ulaganjima u elektroničke i informacijske tehnologije.


- Hrvatska kao članica EU-a, zemlja s prekrasnim prirodnim resursima, bogatom kulturnom baštinom, izvrsnom gastro i eno ponudom i osobito nakon uspjeha naše nogometne reprezentacije na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu postala je zanimljiva kineskim turistima, ali i ulagačima. Osječko-baranjska županija izvrsno je pozicionirana te prometno dobro povezana s cijelom regijom, pa smo na poziv domaćina predstavili investicijske, ali i turističke potencijale. Vjerujem u razmjenu iskustava i buduću aktivnu suradnju naše županije i pokrajine Sečuan, što sam i naglasio u svom izlaganju na forumu guvernera - rekao je Anušić.
Uz hrvatskog veleposlanika u Kini Darija Mihelina, župan je održao niz bilateralnih sastanaka s političkim predstavnicima pokrajine i gradova. Guverner Sečuana Yin Li izrazio je velik interes za suradnju glede ekološke poljoprivredne proizvodnje, znanosti i turizma. I.M.
Potencijali
Županijsko izaslanstvo sastalo se i s gradonačelnicima gradova Leshan i Meishan, turistički najrazvijenijim destinacijama Sečuana, kojima je župan Anušić predstavio turističku ponudu i poljoprivredne resurse županije. Predstavnici županije posjetili su i nekoliko tvrtki - primjera dobre prakse iz područja poljoprivrede, logistike i turističke podrške. U priopćenju iz kabineta župana istaknuto je kako će OBŽ na temelju uspostavljenih odnosa sa Sečuanom nastaviti promovirati i pozicionirati investicijske potencijale s ciljem jačanja gospodarstva i turizma.
Možda ste propustili...