Regija
ŠTO SIROMAŠNIJI - VEĆI HUMANITARCI

Socijalne trgovine u Baranji opstaju jedino zahvaljujući stalnoj humanitarnoj pomoći
Objavljeno 22. listopada, 2019.
BELI MANASTIR - Premda gotovo na dnu ljestvice koja se sastavlja na osnovi prihoda po stanovniku, Baranjci iz dana u dan pokazuju kako su, nadasve, veliki humanitarci.Sigurno je, doduše, da su humanitarne akcije na državnoj razini ili one organizirane po većim gradskim sredinama znatno uspješnije i ‘‘opipljivije‘‘, ali svaka kuna koju, primjerice, prikupi udruga Prijatelja svetog Martina, mnogo znači. Upravo zbog dobročinstava već nekoliko godina opstaju i rade njihove socijalne trgovine, jedine u Baranji - u Popovcu i Belom Manastiru. Ona u Donjem Miholjcu, nažalost, zatvorena je.

- Trenutačno skrbimo o dvjestotinjak baranjskih obitelji. Dio obitelji naši su stalni korisnici, a dio se ‘‘rotira‘‘, u ovisnosti je li netko od članova obitelji, primjerice, sudionik javnih radova ili dobije posao u sezoni. No kada završe s angažmanom u javnim radovima ili prestanu obavljati sezonske poslove, vraćaju nam se - priča Igor Jakobfi, predsjednik udruge Prijatelji svetog Martina, ističući kako su proteklog vikenda skupili nešto više od 2000 kuna, od čega je dio bio u gotovoini, a dio u osnovnim životnim namirnicama. Njihov je štand, naime, bio postavljen kod belomanastirskog Konzuma, gdje su, većinom, skupljali osnovne životne namirnice, dok je kutija za dobrovoljne priloge bila na suprotnoj strani središnjeg trga, na kojoj su karanačka Baranjska kuća i Udruga čuvara starih zanata organizirali humanitarno kuhanje odnosno podjelu graha.

- U kutiji je, nakon podjele, bila 1121 kuna. Kada se sve zbroji, prikupljen je solidan iznos od kojega ćemo sigurno moći napuniti police u obje socijalne trgovine i neko vrijeme normalno organizirati podjele namirnica - kaže Jakobfi, zahvaljujući Baranjskoj kući i Udruzi čuvara starih zanata na toj akciji (treba istaknuti i kako je nekoliko desetaka porcija graha završilo kod korisnika Mirovne grupe Oaza, koja i nadalje provodi program dostave toplih obroka starima i nemoćnima). Jakobfi nije propustio spomenuti ni akciju u belomanastirskoj OŠ dr. Franje Tuđmana, u kojoj je za potrebe udruge, u sklopu Dana kruha i Dana siromašnih osoba, unatoč štrajku, prikupljena respektabilna donacija. Podsjetio je i na česte Dukatove dostave vlastitog asortimana, koje im također mnogo znače. Humanitarne akcije, dakle, u Baranji nisu bez odjeka. Unatoč činjenici da belomanastirski Centar za socijalnu skrb istovremeno, s 30. rujna, ima evidentirano 968 ostvarenih prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

- Ukupno gledajući, ovim su pravom obuhvaćene 1802 osobe, od čega njih 571 živi u samačkim domaćinstvima - pojašnjava Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, dodajući kako je u tekućoj godini isplaćeno i 1226 jednokratnih novčanih naknada. Jednom ili više puta pravo na jednokratnu naknadu priznato je u 765 slučaja. Zanimljivo je kako su 30. rujna prošle godine evidentirana bila 1192 prava na zajamčenu minimalnu naknadu, čime je obuhvaćeno bilo 2177 osoba. Prije dvije godine (30. rujna 2017. godine) broj prava na zajamčenu minimalnu naknadu bio je 1343, a ostvarivala ga je 2521 osoba. Na prvi pogled čini se kako se socijalna slika u Baranji iz godine u godinu popravlja, a je li tome uistinu tako, teško je reći. Kada se uzme u obzir broj korisnika Centra za socijalnu skrb, nema dvojbe da ih je prije dvije godine bilo čak 700-tinjak više.

- Ne mogu govoriti o razlozima, ali je činjenica da se broj korisnika zajamčene minimalne naknade, osobnih invalidnina, jednokratnih naknada i ostalih oblika pomoći smanjuje. No dio njih će se, primjerice nakon završetka javnih radova, ponovno vratiti u sustav - kaže Fuštin, dodajući kako mu je drago što je broj "socijale‘‘ manji, ali tvrdi kako su njegovi djelatnici i nadalje poprilično opterećeni, budući da je Centar za socijalnu skrb u Belom Manastiru i nadalje među najopterećenijima u Republici Hrvatskoj. Kratkoročno zapošljavanje, posebice ono tijekom sezone, očito je, čini svoje. Ali, nakon javnih radova i sezone, dio njih ponovno se vraća u Centar za socijalnu skrb...

Ivica Getto
1121

kuna za udrugu Prijatelji svetog Martina prikupljena je tijekom humanitarne podjele graha
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike