Osijek
PO UZORU NA SPLITSKI MODEL

Hoće li Grad pomoći kod ugradnje liftova?
Objavljeno 22. listopada, 2019.
Zavod za stanovanje poslao je Gradu Osijeku pismo namjere u kojemu se predlaže subvencioniranje dizala iz gradskog proračuna

Kako doskočiti situaciji u kojoj su građani potaknuti na razmišljanje o ugradnji liftova, a EU subvencija nema, rješenje je ponudio nedavno Grad Split koji je odlučio sam subvencionirati ugradnju liftova. I to s 3000 kuna po stanu, odnosno u prvoj godini subvencioniranja s milijun kuna za ugradnju 14 dizala. Može li isto, ili nešto slično, učiniti i Grad Osijek, pitanje je na koje željno iščekuje odgovor sve veći broj suvlasnika stambenih zgrada s četiri i više katova u gradu na Dravi koji su se, izvještavaju upravitelji, otkako je inicijativa za liftove uz subvenciju EU-a krenula, iznimno aktivirali na ovome području.

Pismo namjere
Direktor Zavoda za stanovanje u Osijeku nedavno je s velikog skupa upravitelja iz cijele Hrvatske poručio - može se.

"Zajednički napori suvlasnika i nas kao upravitelja posljedično su doveli do toga da su ukupna ulaganja u obnovu zgrada u Osijeku kroz postojeće realizirane projekte premašila iznos od 100 milijuna kuna. No tu ne stajemo. Zavod za stanovanje Osijek upravo je nedavno poslao pismo namjere Gradu Osijeku da po uzoru na Grad Split omogući sredstva u novom proračunu za subvenciju ugradnje dizala u višestambenim zgradama te po uzoru na Grad Zagreb subvencije za obnovu pročelja i uklanjanje grafita. Vjerujemo u izvedivost ovoga projekta", rekao je Bodražić.

Iz Grada o sufinanciranju ugradnje liftova službenog odgovara još uvijek nema, iako smo Gradu Osijeku upit o ovoj temi uputili prije gotovo četiri tjedna (23. rujna). Neslužbeno pak doznajemo kako se o ovoj mjeri razmišlja te da ju gradonačelnik Vrkić osobno podržava, ali postoji skepsa o tomu koliko bi 3000 kuna (ili manje) po stanu uopće bilo poticajno za suvlasnike stambenih zgrada u Osijeku od kojih su mnogi već svoje kućne budžete opteretili dugoročnim ulaganjima u ratom uništena pročelja.

Interes zajamčen
U međuvremenu iz Splita poručuju i uvjeravaju - interes građana je zajamčen, jedino se može dogoditi da nema dosta novca za sve!

"Inicijativa Grada Splita naišla je na izrazito pozitivan odjek među građanima Splita zbog toga što je među njima sve više starijih osoba, invalida i obitelji s malom djecom, odnosno kategorija stanovništva za koje je Grad Split i pokrenuo ovaj projekt. Uz to, u Splitu je paralelno mnogo zgrada s pet i više katova koje nemaju lift. Iako je poziv za subvencije raspisan u vrijeme godišnjih odmora, uz zabrinutost da će možda ljudima promaknuti, broj prijava je bio toliki da su se službenici u gradskoj upravi, ali i djelatnici tvrtki upravitelja vraćali s godišnjih odmora kako bi pomogli ljudima oko apliciranja i dokumentacije", kaže Silvana Vučković, voditeljica općih, pravnih i kadrovskih poslova tvrtke Stano-uprava d.o.o., koja je najveći upravitelj u Dalmaciji te napominje kako postoji određeni zakonski okvir koji nalaže da se svi uhvate u koštac s ovim problemom.

"Tu je Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama slabije pokretljivosti. Tako da bi i u ovome kontekstu ovu inicijativu Grada Splita trebali preuzeti svi gradovi i urbane sredine u Hrvatskoj. Jasno, svaki grad uvjete dodjele subvencija prilagođava sebi, a ono što mi savjetujemo jest uvođenje kriterija i prvenstva s obzirom na to da će, prema našem iskustvu, interes građana svakako premašiti planirana sredstva za subvencije ako budu ograničena. Što je uobičajeno kada je riječ o proračunskom novcu. Također, savjetujemo i obvezne konzultacije za potencijalnim izvođačima radova na ugradnji dizala, kako po pitanju procjene troškova, tako i po pitanju roka isporuke", kaže Vučković.

Ivana Solar
UŠTEDA I DO TREĆINE VRIJEDNOSTI
Jedina stambena zgrada u Osijeku koja je ugradila lift ona je na Šeperovom šetalištu 8, ima 11 stanova i njeni su ga suvlasnici platili 350 tisuća kuna. Da je ova zgrada dizalo ugradila uz “splitski” model, suvlasnici su mogli uštedjeti 33 tisuće kuna. Jasno, njima koji su spremno i složno investirali čak 350 tisuća kuna to vjerojatno ne bi bilo presudno. Ali, primjerice u jednoj šesterokatnici sa 24 stana, subvencija bi iznosila ukupno 72 tisuća kuna, odnosno oko trećinu investicije, što nije zanemarivo i može bi presudno kod odluke ugraditi lift ili ne.
Najčitanije iz rubrike