Osijek
POLICIJA SKREĆE POZORNOST BICIKLISTIMA:

Na promenadi biciklom
isključivo novom stazom!
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Na promenadi je, čini se, puno nereda i nakon što je sagrađena nova biciklističko-trkačka staza na potezu od Ulice Vjekoslava Hengla do Mosta dr. Franje Tuđmana. Građani svjedoče o vožnji biciklima po trkačkoj stazi, ali i po pločniku predviđenom isključivo za pješake.

- Gurala sam kolica promenadom i samo je nekoliko centimetara nedostajalo da biciklist ‘pokupi‘ i mene i moje dijete u kolicima. Dobili su svoju stazu i nije mi jasno zašto voze pješačkom! To je isto kao da ja uzmem kolica i vozim ih biciklističkom stazom, što mi ne pada na pamet – ispričala je Kristina B. (podaci poznati redakciji).

Popriličan nered u vožnji na promenadi, čini se, zamijetila je i policija, pa je tako PU osječko-baranjska na svojoj internetskoj stranici skrenula pozornost na činjenicu da je sadašnja biciklistička staza na promenadi premještena u odnosu prema prethodnoj.

- Savjetujemo biciklistima da se uvijek koriste biciklističkom stazom ako ona postoji, a ako je nema, trebaju se kretati što bliže desnom rubu kolnika. U skupinama se biciklisti moraju kretati jedan iza drugoga, nositi reflektirajući prsluk u vrijeme smanjene vidljivosti te uključiti svjetla. Ne smiju smanjivati stabilnost bicikla te ne smiju ometati druge sudionike u prometu. To se odnosi na skidanje istovremeno obiju ruku s upravljača te pridržavanja za drugo vozilo - stoji, između ostalog, u upozorenju PU osječko-baranjske, kao i to da biciklist za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel ni drugi uređaj na način koji bi smanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Također, biciklisti ne smiju voziti u zabranjenom smjeru te pod utjecajem alkohola. Osvrnuvši se i na bicikliste na cestama, iz PU osječko-baranjske upozoravaju bicikliste da pri prelasku preko kolnika, ako ne postoji obilježeni pješački biciklistički prijelaz, vozači bicikala moraju sići s bicikla i pregurati ga preko obilježenog pješačkog prijelaza. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike