Osijek
VOZAČI IZBJEGAVAJU PARKIRATI U DIJELU TIJARDOVIĆEVE ULICE

Barać: Tražit ćemo drugo rješenje jer je rubnjak na parkirnom mjestu previsok
Objavljeno 22. listopada, 2019.

Središte Donjega grada svakoga dana u prijepodnevnim satima prepuno je automobila, a time i zauzetih parkirališnih mjesta. Taj je problem izražen posebno tijekom subotnjeg prijepodneva kad samo sretnici pronađu slobodno mjesto za parkiranje.

I tako je u svim ulicama oko Trga bana Jelačića, osim u Ulici Ive Tijardovića. Ondje, naime, vozači parkiraju samo na južnoj strani ulice, no ne i na sjevernoj, gdje su također obilježena mjesta za parkiranje. Razlog je tome previsok rubnjak pa se brojni vozači boje da ne oštete automobil. Paradoksalno, s obzirom na činjenicu da je riječ o dijelu grada gdje su ocrtana brojna parkirališna mjesta i gdje je svako takvo vozačima više nego dobrodošlo. Nažalost, nisu svaka od njih za korištenje, jer osim o neplaćanju kazne za parkiranje na nepredviđenim mjestima, vozači također vode računa i o sigurnosti svog automobila, odnosno mogućim oštećenjima.

- Prije ću ostaviti automobil u nekoj trećoj ulici dalje od Trga, jer da ‘nagazim‘ rubnjak, sigurno bi mi ili otpao auspuh s automobila ili bi uništio njegov prednji dio. Često vidim kako su obilježena parkirališna mjesta na toj strani prazna, a vozači muku muče s parkiranjem i smatram da bi se to trebalo riješiti - priča sugrađanin iz Donjega grada, upozoravajući i na činjenicu da su mjesta za parkiranje na toj strani dijelom obilježena na pločniku, a dijelom na cesti.

Da je riječ o nešto višem rubnjak koji može lako oštetiti automobile slaže se i predsjednik GČ-a Donji grad Frano Barać. Kaže kako mu je poznato da bi se mogle oštetiti ne samo felge nego možda i neki drugi dio automobila. Rješenja za ovo ima više, a jedno od njih je (skupo) presvlačenje cijele ulice, odnosno spuštanje razine rubnjak, što je ipak jeftinija varijanta, no ne i najjeftinija. Naime, mogla bi se također izmjestiti parkirališna mjesta s rubnjak isključivo na cestu. Takvo je rješenje izvedivo, kaže Barać, jer je riječ o jednosmjernom dijelu ulice.

- Možda bi se rubnjak mogao izbrusiti i ukositi, no cijeli bi nogostup trebalo svakako ponovo presvući, što nam je i u planu. Svakako ćemo na Vijeću naše gradske četvrti razmotriti taj problem, a što uključuje i prijedlog Gradu da se nakon asfaltiranja na Trgu bana Jelačića, na potezu od Zmaj Jovine ulice do ljekarne, za što će se izdvojiti sredstva iz proračuna Grada Osijeka, ujedno učini i nešto u Tijardovićevoj ulici glede rješenja tih parkirališnih mjesta - rekao je Barać. M. Mihelić
Jedno od rješenja je brušenje rubnjaka, a moguće je i potpuno izmještanje parkirališnih mjesta na cestu
Najčitanije iz rubrike