Osijek
DRONOVI DANIMA LETE NEBOM IZNAD BILJA

Zračno snimanje imovine radi inventure vlasništva
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Zujanje dronova iznad kuća i ulica u općini Bilje proteklih je dana zaintrigiralo mještane, ali je ubrzo stiglo pojašnjenje.

- Ovisno o vremenskim uvjetima, iznad stambenih i poslovnih objekata, dvorišta, vrtova i drugih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih površina može se očekivati prelete bespilotnih letjelica - kaže sveučilišni profesor Ivan Plaščak, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje, dodajući kako se to radi za općinske potrebe.

Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, protumačio je o čemu je riječ.

- Dronovi su na našem nebu jer smo prema zakonu obvezni napraviti evidenciju vlasništva nekretnina na području Općine Bilje. Angažirali smo tvrtku koja će snimiti cijelo općinsko područje kako bismo mogli utvrditi što sve posjedujemo i koliko sve to što imamo vrijedi, jer moramo napraviti katalog. Očekujemo da tvrtka s kojom smo ugovorili posao vrlo brzo obavi posao - kaže Cickaj.

Biljski načelnik dodaje da neće biti evidentirane samo nekretnine u vlasništvu Općine nego se snimaju i evidentiraju i nerazvrstane ceste te sva infrastruktura, nakon čega će se raditi i dublja analiza.

Riječ je o službenoj izradi ortofotosnimke cijele općine i, navodi Plaščak, kartiranju zemljišnog pokrova za potrebe znanstvenih istraživanja. Sve su misije uredno prijavljene svim nadležnim institucijama i za navedene radove postoje važeće dozvole i dopuštenja. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana