Mozaik
ŽELJA SKUPINE IRACA

Dablinci vraćaju slavnog pisca Jamesa Joycea?
Objavljeno 22. listopada, 2019.
“Uliks”, remek-djelo irskog pisca, bio je zabranjen u Irskoj zbog eksplicitnih prizora

Skupina Dablinaca pokreće akciju vraćanja posmrtnih ostataka slavnoga pisca Jamesa Joycea, pokopanog u Zuerichu, daleko od irske prijestolnice koju je slavio u svojim djelima. Prošlog je tjedna dablinsko gradsko vijeće, zaduženo i za okrug Rathgar u kojemu je 1882. godine rođen poznati romanopisac i pjesnik, poduprlo prijedlog, pozvavši svojeg gradonačelnika da od irske vlade zatraži povrat Joyceovih posmrtnih ostataka iz Švicarske.

"Želimo odati službeno priznanje osobi kojoj ga nismo pokazali onda kada je to trebalo u prošlosti", rekao je vijećnik Dermot Lacey, koji je prijedlog iznio u ime brojnih piščevih poklonika. Irska vlada, koja je u vrijeme kada je Joyce živio i stvarao bila pod snažnim utjecajem Katoličke Crkve, odbila je vratiti tijelo Jamesa Joycea u domovinu nakon njegove smrti u siječnju 1941. godine zbog oštrih kritika što ih je iznosio protiv institucije Crkve.

Lacey je kazao da pokušava stupiti u kontakt s Joyceovom bliskom rodbinom te da će se u svakom slučaju udovoljiti njihovim željama. James Joyce umro je u dobi od 58 godina. Pokopan je zajedno sa suprugom Norom Barnacle i ostalim članovima obitelji na groblju Fluntern u Zuerichu u Švicarskoj. Njegovi poklonici peticijom traže da se posmrtni ostaci pjesnika vrate u Irsku na vrijeme, da bi se u veljači 2022. godine mogla dostojno obilježiti stota obljetnica izdavanja djela po kojemu je najpoznatiji u svijetu, "Uliksa".

Premda je veći dio života proveo na kontinentu, većina njegovih najpoznatijih djela, uz "Uliksa" i "Finneganovo bdjenje" te "Dablinci", govori o irskome glavnom gradu. Joyceovo remek-djelo "Uliks", objavljeno u Parizu 1922. godine, zabranjeno je u Irskoj zbog eksplicitnih prizora, što je još više utjecalo na Joyceovu averziju prema rodnoj grudi.

Posljednjih 29 godina života Joyce je živio izvan Irske. Unatoč tomu, njegovi dablinski obožavatelji svake godine 16. lipnja po cijelome gradu čitaju prizore iz "Uliksa", s obzirom na to da se radnja romana odvija 16. lipnja 1904.

Posmrtni ostatci još jednoga irskog velikana, pjesnika Williama Butlera Yeatsa, u Irsku su vraćeni 1948., nakon njegove smrti u Francuskoj devet godina ranije.

Hina
58

godina imao je u trenutku smrti slavni pisac
2022.

godine obilježit će se stota obljetnica izdavanja Joyceova “Uliksa”
Joyce je sa suprugom i članovima obitelji pokopan na groblju u Zuerichu
Možda ste propustili...

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda