Crna kronika
ZAPLJENA U VLAKU NA RELACIJI SLOVENIJA - SRBIJA

Djevojka u tzv. party vlaku imala dva grama marihuane, kazna - 5000 kuna
Objavljeno 22. listopada, 2019.

TOVARNIK, OTOK - Djevojka u dobi od 18 godina s područja grada Zagreba prekršajno je kažnjena s 5000 kuna jer je policija kod nje na željezničkom kolodvoru u Tovarniku prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku pronašla oko dva grama marihuane. Osim te “globe”, platit će i 500 kuna za troškove prekršajnog postupka.Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer su naveli kako je droga kod 18-godišnjakinje pronađena “u vrijeme granične kontrole putnika u vlaku”, a bilo je to 18. listopada oko 14.30. Drogu je djevojka, navodi se, dragovoljno predala policijskom službeniku. “Sukladno Zakonu o suzbijanju zloporabe opojnih droga, 18-godišnjakinji je izdan prekršajni nalog kojim je izrečena novčana kazna od 5000 kuna (ili 2/3 kazne ako je plati u roku od osam dana) i 500 kuna za troškove postupka”, piše u policijskom priopćenju. Prema neslužbenim saznanjima, 18-godišnjakinja iz Zagreba bila je putnica u tzv. party vlaku koji je vozio iz Slovenije u Srbiju odakle se tri dana kasnije vraćao kao izvanredna linija, no tu informaciju nije bilo moguće službeno provjeriti.



Povelike kazne “po džepu” za manju količinu droge nisu, međutim, rijetkost. Tako je, primjerice, krajem 2018. godine čak 5100 kuna stajala 29-godišnjeg Riječanina (tada s adresom u Zagrebu) činjenica da je na ulici zatečen - s gramom marihuane. Prekršajni sud u Zagrebu mu je, naime, nakon provedenog postupka odrezao kaznu od 5000 kuna, a morao je platiti i 100 kuna na ime troškova postupka. Sud je tada odredio i da će se zaplijenjeni gram marihuane po pravomoćnosti presude predati kao sirovina tvrtki koja ima odobrenje za izradu droge, uz nadoknadu, a ako se ne može upotrijebiti kao sirovina, uništit će se. O sličnom slučaju mediji su pisali i u srpnju prošle godine kada su policajci na Trgu podravskih heroja u Koprivnici u džepovima 19-godišnjaka pronašli - 0,1 gram marihuane i prekršajno ga prijavili. Na Prekršajnom sudu u Koprivnici mladić je zbog tog prekršaja kažnjen paprenom kaznom od 3000 kuna koja bi mu, pisali su tada mediji, trebala biti dovoljna opomena da više ne konzumira “travu”. Spominjalo se pritom i kako je za prekršaj zbog kojeg je prijavljen taj mladi Koprivničanin propisana, naime, kazna od 5000 do 20.000 kuna, pa mladić može biti sretan što mu je to bio prvi prekršaj te mu je bila i izrečena ublažena novčana kazna.



Slučaj iz tzv. party vlaka u Tovarniku nije, međutim, bio i jedini proteklog vikenda na istoku Slavonije kada je u pitanju zloporaba opojnih droga. PU Vinkovci je, naime, jučer izvijestila kako su, na temelju naloga Županijskog suda u Vukovaru, izvršene dvije pretrage doma i drugih prostorija 17. i 19. listopada u Starim Jankovcima, odnosno u Otoku. Riječ je o dva odvojena slučaja. U pretrazi doma 24-godišnjaka u Starim Jankovcima pronađeno je 11 grama marihuane, a u pretrazi kod 31-godišnjaka u Otoku pronađena su - 62 grama marihuane, 26 stabljika marihuane i 144 sjemenke marihuane. - Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 24-godišnjak i 31-godišnjak su uhićeni. Nakon provedenih zasebnih kriminalističkih istraživanja obojica su uz kaznene prijave predana u pritvorsku jedinicu policije - naveli su iz policije.



Inače, službeni podatci PU vukovarsko-srijemske za 2018. godinu govore o 255 zapljena droga, 149 kaznenih djela iz domene zloporabe droga i 80 kazneno prijavljenih osoba, a zabilježeno je bilo i 167 prekršaja zbog droga i isto toliko osoba prekršajno je prijavljeno.

Sanja Butigan

Osamnaestogodišnjakinja je bila putnica u, navodno, tzv. party vlaku koji je vozio iz Slovenije u Srbiju
NAJVIŠE MARIHUANE
U spomenutim zapljenama droge lani najviše je bilo marihuane - više od 506 kilograma, potom amfetamina - 374,35 grama, raznih vrsta tableta - 1798 komada... U prvih pak osam mjeseci 2019. godine već je zabilježeno 147 kaznenih djela i 122 prekršaja iz domene zloporabe droga.
Najčitanije iz rubrike